Пътуване в чужбина: Бизнесът с PCR тестове

Пътуване в чужбина: Бизнесът с PCR тестове Снимка: pixabay

В различните държави цената на PCR теста варира между 31 и 365 евро. Този вълшебен „Сезам, отвори се”, от който зависят международните пътувания, се превърна в определящ елемент при планирането на бюджета на пътуващите.

Непознати за нашия речник само допреди година, PCR тестовете вече са част от пътуването, пише L’Echo Touristique. Представянето на отрицателен тест се изисква почти навсякъде по света. Но цените на теста в отделните държави варират драстично.

Пътниците, туроператорите и туристическите агенти отбелязват големи ценови разлики между отделните дестинации. В Йордания за тест, направен в хотела, ще платите 31 евро, в Япония обаче цената е неимоверно по-висока. В зависимост от това в коя болница ще изберете да си направите теста, цената му в Страната на изгряващото слънце се движи между 25 000 и 30 000 йени или от 200 до 250 евро, обяснява Хироши Танимура, местен кореспондент на туроператора „Азия”. На международното летище Ханеда в Токио пътникът дори ще трябва да плати 46 500 йени (365 евро), ако е пропуснал да си запази час в лаборатория.

Според британския всекидневник The Independent в Лондон ще заплатите средно 150 паунда (170 евро) за теста, но за получаване на резултати в същия ден цената може да скочи на 225 лири (255 евро).

PCR тестването очевидно е бизнес, пише изданието. Цените и страхът, че  резултатите може да не се получат навреме, отказват доста хора от пътуване. 

Докато някои лаборатории и клиники изглежда се възползват от ситуацията, за да печелят, авиокомпаниите, хотелите и туроператорите се опитват да предложат отстъпка. 

Ето ориентировъчни цени на PCR тестовете по света:

Йордания – 31 евро

Дубай – от 45 до 80 евро

Доминиканска република – от 70 до 130 евро

Канарски острови – от 80 до 145 евро

Малдиви – 125 евро

Швеция – от 168 до 240 евро

Великобритания – от 170 до 255 евро

Япония – от 200 до 365 евро

Посочените цени са за февруари 2021 г., по данни на L’Echo Touristique.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: