Бедните страни се оказаха най-засегнати от изменението на климата

Бедните страни се оказаха най-засегнати от изменението на климата Снимка: pixabay

Хаити е силно засегната от климатичната криза, въпреки че почти не допринася за нея – на страната се падат едва около 0,3% от глобалните емисии на парникови газове

Това е парадоксът на изменението на климата, пише La Presse. Държавите, които отделят най-малко емисии на вредни газове, са развиващите се страни. Същевременно икономиката им зависи до голяма степен от природните ресурси, които са силно обвързани с климата, а те разполагат с най-слаб капацитет за реакция.

Хаити изпитва последиците от изменението на климата ежедневно. Дъждовни сезони без дъжд, унищожена реколта, износът е под въпрос, а населението в резултат на всичко това е още по-уязвимо.

В североизточната част на Хаити все още всички си спомнят за тежката суша от 2019 г., когато не е валяло нито капка през целия дъждовен сезон. Година, в която е съсипана цялата реколта от банани, маниока, ананаси, захарна тръстика, джинджифил, манго и кафе, над 3000 говеда са загинали, а хората са гладували.

Сушата през 2019 г. наистина е била катастрофална, но съвсем не е била първата такава –предишните две години също са били много сухи. „Налице е реална тенденция за намаляване на валежите, което се отразява на селското стопанство“, казва Джеймс Кадет, директор на департамента по климатични промени в министерството на околната среда на Хаити.

Промяната в режима на валежите и нейното въздействие върху водните ресурси на страната са сред основните опасения в Хаити, свързани с изменението на климата. Заедно с това тревоги буди и повишаването на морското равнище, тъй като една трета от населението на страната живее в крайбрежните райони.

Според прогнозите на ООН до 2030 г. в Хаити ще се наблюдава намаление на годишните валежи от 6 до 20%, промяна в сезонността им и повишаване на температурата от 0,8 до 1 °C. Застрашени са около 21 000 хектара напоявани земеделски земи, което представлява 7% от общата площ в страната.

Промяната в климата благоприятства и пристигането на нови вредители, които атакуват посевите. Това води до по-висока честота на заболяванията от малария, предизвикани от комара Anopheles, който се нуждае от горещи и влажни климатични условия, за да се размножава.

Повишаването на температурата на морската вода е причина за загиването на коралите и съответно за загубата на местообитанията на много риби. За страна като Хаити, която разчита на крайбрежния риболов, това има сериозни последици.

Друг проблем са все по-честите циклони. През последните 10-15 години средно възникват до 70 циклона годишно, което е много повече, отколкото в периода 1990-2000 г. Почвите стават все по-сухи, дори „солени“ в крайбрежните райони, и това влияе неблагоприятно на земеделските добиви.

Хората, които живеят в селските райони на Хаити, все повече обедняват с изменението на климата. За да се изхранват, те са принудени да увеличат натиска върху природните ресурси, например чрез изсичане на горите за производство на въглища, чрез преобладаващо насочване към риболов или дори да напуснат провинцията, увеличавайки популациите на бедните квартали в градовете.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: