Рекордно количество изгорели газове са попаднали в атмосферата тази година

Рекордно количество  изгорели газове са попаднали в атмосферата тази година Снимка: insideclimatenews.org

Глобалните емисии на въглероден диоксид (СО2) за 2023 г. се оценяват на 40,9 милиарда тона

Позовавайки се на доклада Global Carbon Budget, Euronews пише, че с това темпо през следващите седем години рискът от повишаване на температурите с повече от 1,5°C е 50%. За рекордно високите емисии са допринесли основно горските пожари в Канада. Повишили са се и глобалните въглеродни емисии от нефт, газ и въглища - с 1,1% спрямо 2022 г.

„Въздействието на изменението на климата е очевидно навсякъде, но действията за намаляване на емисиите СО2 остават болезнено бавни и лидерите, които се срещат на COP28, трябва да се споразумеят за бързо намаляване на изкопаемите горива“, казва ръководителят на проучването проф. Пиер Фридлингщайн от Института за глобални системи в Ексетър.

Според доклада, емисиите от обезлесяването се очаква леко да намалеят, но все още не могат да бъдат компенсирани от текущия темп на засаждането на нови гори. Като цяло, последните 10 години са далеч от рязкото намаление, спешно необходимо за постигане на климатичните цели.

Но тези, които са на първа линия пред климатичните промени, преживяха 12 месеца на различни кризи - предупреждение какво предстои, когато наближим прага от 1,5°C – повече горски пожари, повече емисии СО2, продължаващо затопляне, тъй като приблизително половината от газа остава в атмосферата, продължавайки влиянието си върху климата, а другата половина се абсорбира от сушата и океаните.

Тези естествени абсорбатори са най-ефективния инструмент за справяне с отделяните емисии. Както отбелязва докладът, технологичните средства за това потлъщат едва около 0,01 милиона тона СО2, т.е. един милион пъти по-малко от отделените емисии, поддържащи парниковия ефект.

Международният екип от 120 учени, отбелязва, че през 2023 г. в някои региони, включително Европа, емисиите СО2 намаляват, но като цяло, в глобален план растат. Според текущите прогнози, Индия е отделила с 8.2% повече СО2-емисии, а Китай – с 4%, докато Европа ги е намалила със 7.4% и САЩ с 3%.

Авторите обясняват намалението с увеличения капацитет на възобновяемите енергийни източници, плюс енергийната криза, високите цени на енергията и други инфлационни фактори, които водят до по-малко енергийно потребление. Докладът отбелязва също, че емисиите от международното въздухоплаване и корабоплаване вероятно ще се увеличат с 11.9%.

„Тези данни показват, че настоящите усилия не са задълбочени, нито широко разпространени, но някои тенденции започват да се променят, което сочи, че има ефективни политики и действия. Въпреки това бързо увеличаващите се концентрации на СО2 продължават действието си върху климата, причинявайки все по-сериозни и нарастващи последствия”, казва проф. Корин Льо Кере от Училището по екологични науки на ОАЕ.

Посланието ѝ към лидерите на COP28 е ясно: Всички държави трябва да декарбонизират своите икономики по-бързо, отколкото в момента, за да избегнем най-лошите въздействия от изменението на климата“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: