Екологичен свят: Пчелни кошери по трамвайните спирки в Мелбърн

Екологичен свят: Пчелни кошери по трамвайните спирки в Мелбърн Снимка: pixabay

В последните години в световен мащаб активно се търсят начини за озеленяване на градските пространства, като експертите посвещават много време и усилия на разработването на различни концепции как да се постигне това.

В австралийския град Мелбърн група учени са стигнали до идеята да се поставят пчелни кошери на покривите на трамвайните спирки, което да помогне на пчелните популации да се завърнат в градската среда, съобщава docklandsnews.com.au.

Проектът е дело на фокусната група „MelBees“, а д-р Клеър МакКоусланд, член на групата, разказва, че е трябвало да избират между 24 различни варианта, но са се спрели конкретно на този, тъй като им е допаднала идеята за нещо като „пчелна супермагистрала в града“.

„Представете си цялата транспортна мрежа обвита в зеленина и местни сортове растения, което ще върне пчелите обратно в града и ще спомогне за възстановяването на тази част от екосистемата“, споделя тя.

В действителност идеята се основава на проект, който вече е бил успешно завършен в Нидерландия. Холандският град Утрехт през миналата година е осъществил мащабен монтаж на зелени покриви върху автобусните спирки. Инициативата е имала за цел да помогне за намаляването на температурите в града и да допринесе за биологичното разнообразие, включително за привличането на пчели и други насекоми.

„Ние знаем, че пчелите измират, че популациите им се сриват, а урбанизацията играе  съществена роля за това. В градовете има твърде много бетон и това отблъсква насекомите, затова засаждането на повече растения трябва да бъде наш истински приоритет “, посочва МакКоусланд.

„MelBees” вече навлизат във фазата на финализиране на проекта. През май 2021 г., когато е Световният ден на пчелите, те се надяват да бъдат готови с първия демонстрационен заслон.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: