Свръхбогатите ли ще финансират зеления преход на Франция?

Свръхбогатите ли ще финансират зеления преход на Франция? Снимка: Еuronews

За да се справи с климатичната криза и да намали парниковите си емисии, Франция се нуждае от близо € 70 милиарда годишно

Тази оценка е част от доклад, предаден на министър-председателя Елизабет Борн във вторник, 23 май, малко след като тя оповсти своя план за борба с глобалното затопляне. Според Борн, Франция трябва да удвои усилията – и инвестициите, за да постигне климатичните си цели до 2030 г.

Докладът, който изненадващо дори за авторите му се превърна в алтернатива на правителствените идеи, сякаш залага на „магичното” число 10: еднократен данък за най-богатите 10 %  от населението на страната и увеличаване на държавния дълг на Франция с 10 % от БВП (около € 280 милиарда). 

Според френското правителство обаче, данъкът за най-богатите не е отговор на финансово-климатичните проблеми. Но не само богатството им насочва екипа, изготвил доклада, към нова данъчна тежест за тях - според експертите,  данъкът за свръхбогатите е продиктуван от презумпцията, че бизнесът им вероятно има много по-голям дял във въглеродния отпечатък на страната, отколкото дейностите на обикновените французи. 

Френският икономист Жан Пизани-Фери, който е един от авторите на доклада, обясни пред Le Monde, че данък от 5% върху най-богатите домакинства във Франция може да събира около € 5 милиарда годишно до 2050 г. Според него, това не би било само мярка за намиране на „климатичен” финансов ресурс, но и „ясно послание към французите, че тежестта е справедливо разпределена“.

Икономистът казва още, че страната не трябва да се колебае да прибегне до дълг, за да финансира прехода. Обяснението? - „Има много лоши причини да задлъжнеете, но климатът не е сред тях“.

Въпросният доклад всъщност е поръчан миналата година от министър-председателя, с цел да изясни как климатичният преход би повлиял на икономиката на Франция. Може би изчаквайки документа, досега правителствените планове избягваха въпроса за финансирането на „зеления преход”. Но френското правитлство не харесва и препоръките в доклада.  Министърът на финансите Бруно Льо Мер каза пред френската медия RTL, че нито данък върху богатството, нито увеличаване на дълга са „добри варианти“.

Той подчерта, че политиката на правителството е да намали данъците в „държавата с най-висока данъчна тежест от всички развити страни“ – ход или по-скоро лек финт в дебата по наболялата тема за пенсионните реформи. Но французите отдавна са убедени, че интересите на най-богатите и интересите на обикновените граждани са диаметрално различни, което обяснява и факта, че идеята за „данък богатство”  никак не е чужда на френската общественост и често присъства в екологичните протести.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: