Замърсяването на въздуха води до повишена загуба на зрение

Замърсяването на въздуха води до повишена загуба на зрение Снимка: pixabay

Ново научно изследване разкрива, че повишеното излагане на замърсяване на въздуха предизвиква по-висок процент на дегенерация на макулата – заболяване, при което се уврежда централното зрение

Макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ), е заболяване на макулата, което причинява прогресивна загуба на зрението. В световен мащаб то засяга над 170 милиона души и е водещата причина за загуба на зрението в развитите страни. Според ново проучване замърсяването на въздуха оказва значително въздействие и върху здравето на очите, и по-конкретно върху свързаната с възрастта МДСВ, пише L`Independant.

Известно е негативното въздействие на замърсяването на въздуха върху човешкото здраве, както и фактът, че то е отговорно за огромен брой смъртни случаи. През 2018 г. Световната здравна организация изчисли, че 9 от 10 жители на планетата дишат въздух, съдържащ високи нива на замърсители, и че близо 7 милиона души умират всяка година поради тази причина.

Този път обаче екип британски изследователи са провели проучване сред 115 954 участници на възраст от 40 до 69 години, за да разберат ролята му в развитието на очните заболявания

Изводите от изследването са, че хората, изложени на високи нива на замърсяване на въздуха и особено на фини частици, за които вече е известно, че навлизат в белите дробове и кръвта, са имали и по-високи нива на МДСВ. Освен това хората, изложени и на замърсители като азотен диоксид, е по-вероятно да получат промени в дебелината на ретината.

МДСВ е хронично заболяване, което се среща в няколко форми, най-разпространената от които прогресира бавно. Според няколко офталмоложки асоциации макулната дегенерация е водещата причина за слабо зрение сред хората над 50-годишна възраст в индустриализираните държави. Сред предупредителните признаци, при които следва да се обърне внимание, са правите линии, които изглеждат вълнообразни, тъмно петно ​​в центъра на зрителното поле и намалена зрителна острота.

Изследването е публикувано в British Journal of Ophthalmology.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: