По-бързо ли се затопля планетата?

По-бързо ли се затопля планетата? Снимка: climate-policy-watcher.org

Тази година счупи много климатични рекорди – горещини по моретата, тревожно ниски нива на морския лед в Антарктида, екстремни метеорологични явления

Вече е почти сигурно, че 2023 г. ще бъде най-горещата в историята. За климатолозите тенденцията е ясна, тъй като не сме намалили отделяните парникови газове, основно от използването на изкопаеми горива. Но има и още, посочва ВВС. 

Много учени констатират „странен“ Ел Ниньо – естествената метеорологична система, при която по-топлите повърхностни води в източния Пасифик отделят допълнителна топлина в атмосферата и изстрелват глобалните температури нагоре. Заради предшестващата по-прохладна фаза, известна като Ла Ниня, океанът може да освободи дори повече топлина от предишни периоди на Ел Ниньо, който плюс това все още не е достигнал пика си.

Друг голям въпрос пред учените е ползата или вредата от намаляването на замърсителите, наречени аерозоли. Според световните регламенти за по-чист въздух, след насърчаването на по-чисти горива например в мореплаването, дялът на аерозолите във въздуха е паднал с около 10% - но дали това положително или има и „опака” страна? Защото носейки се във въздуха тези миниатюрни частици имат свойството да отразяват слънчевата светлина, отпращайки я обратно в космоса, което като цяло охлажда земната повърхност. И това изглежда се чувства, особено в горещи точки за корабоплаването като Северния Атлантик.

Да не забравяме и огромното изригване на подводния вулкан Хунга Тонага-Хунга Хаапай през януари 2022 г. Стълбът пепел достигна нечуваните 55 км над Земята и предизвика рекордни подводни потоци от отломки. За климата обаче са критични изпуснатите в стратосферата около 150 милиона куб. м водна пара. Все пак, проучванията показват, че влиянието на изригването върху глобалните температури е дори под 0,05°C, но някои учени смятат, че има още потенциал.

Antarctic sea ice is declining dramatically and we don't know why | New  Scientist
Ледът около Антарктида намалява, снимка - newscientist.com

Сателитни данни от септември показаха, че ледът около Антарктида е доста под всяко регистрирано предишно зимно ниво. В Арктика това е факт, но до 2017 г. морският лед в Антарктида „се държеше”. Тенденцията обаче показва, че с повишаването на температурите това може да се промени и континентът на южния полюс да започне да действа не като глобален хладилен агент, а като радиатор, казват учени. Същевременно, те признават, че все още не им е ясно дали процесът е допринесъл за затоплянето, или е следствие от него. 

Така че затопля ли се светът по-бързо от очакваното? Краткият отговор е „да” и „не”. Според научните среди, през последните десетилетия затоплянето изглежда се е ускорило, но темпото засега не е постоянно и прогнозираните климатични модели не са надхвърлени, т.е., планетата все още не е навлязла в нова фаза на безконтролна климатична промяна

Но учените са разтревожени и при констатираното развитие. Преди решаващата среща на върха за климата COP28, „наистина трябва да стимулираме постепенното премахване на изкопаемите горива“, обясняват от Центъра за международно екологично право. „Не е нужно изменението на климата да е по-лошо, отколкото очаквахме, за да ни принуди на спешни мерки – фактите са такива, каквито са – и това е достатъчно лошо” .

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: