COP28: „Началото на края“ за изкопаемите горива

COP28: „Началото на края“ за изкопаемите горива Снимка: undp.org

След дни на преговори и несигурност, срещата на върха за климата днес одобри текста на климатичното споразумение между държавите, пишат световните новинарски агенции

Документът не стигна до „поетапно премахване“ на изкопаемите горива, за което настояваха повече от 100 държави, но призовава за „преход на енергийните системи от изкопаемите горива по организиран и справедлив начин” през настоящото критично десетилетиеЗа първи път за водещ фактор в този преход се приема науката за климата.

За върхов праг на въглеродното замърсяване е определен периода до 2025 г., след което трябва да започне рязкото му намаляване, така че до 2050 г. светът да постигне нулеви емисии парникови газове. Същевременно документът предоставя възможност на отделни нации като Китай да започнат процеса по-късно от 2025 г. 

Участниците в срещата приветстваха документа и призива му за глобална раздяла с изкопаемите горива. Шефът на Международната агенция за възобновяема енергия Франческо Ла Камера заяви, че утрояването на възобновяемата енергия и удвояването на енергийната ефективност до 2030 г. е „монументален ангажимент“.

„Прекарахме 30 години, за да стигнем до началото на края на изкопаемите горива. Човечеството най-накрая направи това, което отдавна трябваше“, каза еврокомисарят по климата Вопке Хьокстра. Той благодари на президента на COP28 Султан ал Джабер за неговата „визия и огромна упоритост“, както и на екипа на ООН на СОР28. Хьокстра засегна и още един нов момент, постигнат на срещата - осъзнаването, че климатичната криза е криза и с правата на децата

„Когато нас отдавна няма да ни има, нашите деца ще трябва да се справят с това, което сме им оставили – и с доброто, и с лошото. И мисълта за тях превръща днешния ден в ден на благодарност и мълчалива решителност”, каза Хьокстра.

Health impacts of climate change on children don't need exaggerating | New  Scientist
Снимка - newscientist.com

На СОР28 за първи път се постави въпроса за необходимото участие на деца и млади хора във вземането на решения, свързани с климата, включително при определянето на техните нужди и адекватно финансиране за решаването им. 

Според UNICEF, един милиард деца - почти половината детско население на света - живеят в страни, уязвими от климатичните промени, като една трета са засегнати и от бедност. За децата това означава болести,  психологически проблеми и лишаване от правото им на дом, образование, здравеопазване и прехрана.

В същото време от 2006 г. насам, в подкрепа на децата са използвани едва 2.4% (около € 1,1 милиарда) от ключовите глобални климатични фондове, посочва общ доклад на Инициативата за правата на децата на околна среда (CERI), Plan International, Save the Children и UNICEF.

Изпълнителният директор на Save the Children Ингер Ашинг подчертава, че за да се справим с взаимосвързаните климатични кризи, конфликтите, бедността и други, трябва да се решат първопричините за проблемите, а не просто да се прилагат решения „на парче”. 

На COP28 за първи път младите хора настояха да бъдат включени като група в преговорите. Д-р Машкур Иса от YOUNGO - глобална мрежа от младежки неправителствени организации, призова страните да защитят правата и интересите на децата и младежите и да ги поставят в центъра на вземането на решения – и като целева група, и като решаващ фактор. 

„Това е единственият начин срещите СОР да имат онези положителни резултати за децата, които твърдим, че искаме”, казва Ингер Ашинг.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: