Правителството отпусна нови 211 милиона лева за бизнеса

Правителството отпусна нови 211 милиона лева за бизнеса Снимка: romaniajournal.ro

Средствата са за справяне с подследиците от пандемията

На днешното си заседание правителството отпусна 211 379 100 лева за борбата с последиците от COVID-19, предаде БНТ. Кабинетът даде съгласие Управляващият орган на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ над определения бюджет на оперативната програма.

Одобрението на предложеното наддоговаряне на бюджета на програмата ще позволи на УО на ОПИК да стартира нови мерки за подкрепа на малките и средните предприятия (МСП), насочени към осигуряване на оборотен капитал за предприятията, засегнати от пандемията COVID-19.

Целта на подкрепата е да се подпомогнат МСП да оцелеят и да възстановят своята дейност във все още несигурната икономическа обстановка, като им се предостави подкрепа под формата на оборотен капитал.

Одобреното наддоговаряне ще има временен характер, като наддоговорените средства ще бъдат възстановени от предстоящо допълнително финансиране от механизма REACT-EU за ОПИК за 2021 г.

С друго решение на Министерския съвет е одобрен проектът за изменение на Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020 година, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз. По този начин се осигуряват допълнителните 211 379 100 лева, които ще бъдат насочени към МСП, засегнати от пандемията COVID-19.

 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: