Как да увеличим темповете на глобалния икономическия растеж?

Как да увеличим темповете на глобалния икономическия растеж? Снимка: https://pixabay.com/

"Осигурете на жените право на образование наравно с мъжете и достъп до пазара на труда", отговаря Кристалина Георгиева

"Ако искате да увеличите икономическия растеж, образовайте момичетата и разширявайте възможностите на жените." Това заяви ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева в разговор с пакистанската правозащитничка Малала Юсуфзай.

Кристалина Георгиева: „Изчислихме, че ако жените имат същия достъп до пазара на труда като мъжете, БВП на САЩ ще бъде с 5% по-висок, в Япония с 9%, в Индия с 27%, в Египет с 34%. Ако искате една държава, ено общество да просперира, позволете на жените могат да се включат в този процес."

Малала Юсуфзай от своя страна призова правителствата да увеличат финансирането за образователни програми, като обръщат специално внимание на образованието на момичетата.

Малала Юсуфзай, лауреат на Нобелова награда за мир:
„Светът преживява криза на детското образование. 130 милиона момичета не ходят на училище. Имахме такива данни преди пандемията. Заради това милиони и милиони момичета са изложени на риск да не получат образование, както и поради проблемите с изменението на климата и военните конфликти“.

След като талибаните се върнаха на власт в Афганистан миналия август, жените и момичетата, живеещи там, загубиха правото си на образование. Редовните им протести все още не са дали резултат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: