Фонд на фондовете: допълнителна подкрепа от близо 210 млн. лв. за българския бизнес

Фонд на фондовете: допълнителна подкрепа от близо 210 млн. лв. за българския бизнес Снимка: pixabay.com

Средствата ще се предоставят по Програма „Възстановяване“ чрез банки партньори

Фонд на фондовете ще предостави допълнителен ресурс към гаранционния лимит на банките-партньори, изпълняващи инструментите по Програма „Възстановяване“. Средствата са от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейски фонд за регионално развитие, в това число и по линия на REACT-EU.

Факторите за добавянето на свежи пари за бизнеса са успешното инвестиране на ресурса по инструмента, пазарната необходимост и продължаващо активно търсене на финансова подкрепа от страна на българските компании. 

„Възстановяване“ бе създадена, за да подкрепи предприемаческата среда, изправена пред неблагоприятните икономически последици от COVID-19 и да улесни достъпа до бизнес кредити. Програмата доказа своята ефективност като механизъм за подпомагане на малки и средни предприятия и преодоляване последствията от пандемията. Чрез нея бяха подкрепени общо 1659 компании в сектори като търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство и др. 

Заинтересованите банки партньори ще получат допълнителни средства в размер на 84,5 млн. лв., като така общите средства за изпълняваните гаранционни инструменти по Програма „Възстановяване“ ще достигнат 333,8 млн. лв. 

Очаква се ресурсът да е наличен на пазара през втората половина на месец септември, след приключване на формалния процес по възлагането му на банките. Малките и средни предприятия в страната ще могат да се възползват от подкрепа в размер на близо 210 млн. лв. до края на 2023 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: