Руската „газова санкция” разтърси европейските страни (обзор)

Руската „газова санкция” разтърси европейските страни (обзор) Снимка: brookings.edu

Законодателите в ЕС и Обединеното кралство се опитват да уверят гражданите и бизнеса, че ситуацията е под контрол и че Русия не може да диктува бъдещето им.

Реалността обаче е, че конфликтът с Русия вдигна цените на енергията в Европа и Обединеното кралство, коментира The Guardian. Потребителите всеки ден се борят с поскъпването, за което очевидно няма бързо решение. Подхранвани и от руската пропаганда, леви движения в европейските страни разпалват настроения срещу подкрепата, оказвана от ЕС на Украйна. 

Единственият отговор, който би следвало да отрезви европейците, дойде от Олена Зеленска, съпругата на украинския президент. В интервю за ВВС тя припомни, че ако нейната страна е жертва на руската въоръжена агресия, то Москва се впусна в икономическа война срещу Европа. Първата дама на Украйна определи трудностите, които търпят европейците така: „Докато вие броите стотинките си, ние броим жертвите”

Наред с дестабилизацията на вътрешнополитическата картина, спирането на енергийните доставки от Русия доведоха до сътресения на европейските финансови пазари, със стойности от $ 0.9768 за еврото и $1,1460 за паунда.

Причината отново е цената на природния газ. Анализатори прогнозират нов скок нагоре, след спада ѝ миналата седмица с 33% в Европа и 39% в Обединеното кралство. Същевременно страните от G-7 решиха да наложат таван на експортните цени на руския петрол.

Русия веднага реагира, спирайки за неопределено време газоподаването по „Северен поток” 1, след като седмици наред съоръжението работеше с 20% от капацитета си. Това съответно тласна цените на природния газ за октомври нагоре - според референтния холандски TTF, с 30% за Европа и с 25% за Обединеното кралство.

Същевременно днес се очаква ОПЕК да остави непроменени обемите за добив на петрол, въпреки очакванията, че организацията и съюзниците ѝ биха могли да обмислят малко намаляване. Тази перспектива доведе сутрешната търговия на суровия петрол Brent до почти 3% по-високи цени от $ 95,65 за барел.

Ключовият момент обаче е, че това се случва от средата на лятото, така че цените може да се повишат още пред зимния сезон, прогнозират анализатори. Редица европейски страни вече излизат с мерки, които да предотвратят колапс в икономиките им и да облекчат разходите за живот на гражданите им. ЕС предвижда и общи решения в тази посока. 

За разлика от това, анализатори прогнозират, че британските граждани „няма да простят” на управляващата Консервативна партия, която сваляйки лидера си Борис Джонсън, остави страната без стабилно управление в разгара на енергийната и ценова криза. За това говори и рязко повишилия се рейтинг на опозиционната за момента партия на британските лейбъристи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: