Премиерът Главчев: Хората се умориха от избори, нужно е редовно правителство


„Хората се умориха от тази изборна прогресия, тя вече граничи с изборна агресия към избирателите и резултатите са налице

 Дано 50-ото Народно събрание се конституира възможно най-бързо и народните представители започнат веднага работа по съставяне на редовно правителство.

Всички се надяваме то да успее да стабилизира дейността на държавата и да осигури по-добър живот на българските граждани“. Това каза премиерът Димитър Главчев преди началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Той отчете, че служебното правителство е изпълнило основната си задача по Конституция – да гарантира провеждането на честни и прозрачни избори. „Това беше установено както от обществото, така и от чуждестранните наблюдатели от мисията на ПАСЕ“, посочи Главчев.

Министър-председателят подчерта, че кабинетът е работил в отличната координация с ЦИК. Наред с това Министерството на електронното управление осигури открит и прозрачен процес при удостоверяването на машините за гласуване, като за първи път имаше възможността в него да се включат представители на партии и неправителствени организации.

„МВР положи максимални усилия да се ограничи купуването на гласове. Само в изборния ден в охраната на изборните секции и отработване на сигнали в реално време бяха ангажирани 16 000 служители на ведомството“, заяви премиерът Главчев.

Той акцентира и на ключовата роля на Министерството на външните работи, което организира работата на общо 769 избирателни секции в 60 държави. Благодарение на това в изборния ден 145 962 наши сънародници успяха да гласуват за Народно събрание, а 58 803 – за членове на Европейския парламент.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: