ББР ще подпомогне малки и средни фирми за сметките за ток

ББР ще подпомогне малки и средни фирми за сметките за ток Снимка: mi.government.bg

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер представи нова програма, разработена от Българска банка за развитие (ББР) в подкрепа на българските компании за финансиране на разходите им за електроенергия.

„Обемът на програмата като начало е 20 млн. лв. и ще се отпускат от 20 000 хил. лв. до 200 хил. лв. на микро-, малки и средни предприятия“, заяви Лорер по време на брифинга. 

„Продължаваме с подпомагането на малкия и средния бизнес през ББР, след програмите за туризма и за розопреработвателите, сега обявяваме и за разходи за електроенергия, защото всички знаем колко тежат сметките за ток на бизнеса“, допълни той. 

„Периодът за връщане на кредитите е 12 месеца. Предвидили сме едни сравнително добри лихви за клиенти, които са с по-добър кредитен рейтинг“, посочи от своя страна изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев.

От банката уточниха още, че от финансирането ще могат да се възползват всички собственици на микро-, малки и средни предприятия, с изключение на търговците на електроенергия.Той допълни, че условието е сметката за ток на компанията да е над 5% от оперативните ѝ разходи. 

Министър Лорер посочи, че се работи и за грантова програма, този път по линия на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, по която близо 140 млн. лв. са предвидени за енергийна ефективност в малките и средни предприятия. „Най-вероятно тя ще стартира до края на март след като приключи общественото обсъждане по нея.Мярката също е от особено значение в контекста на значителното увеличение на цените на електроенергията и природния газ“, каза още Лорер.

ББР предоставя на микро, малки и средни предприятия от всички сектори възможност да разсрочат разходите си за електричество за четири последователни месеца по избор в рамките на 2022 г. 

Размерът на финансирането ще се определя на база на нетната стойност (след приспадане на компенсацията от държавата) на фактурите за консумирания от дружествата ток за периода януари – декември 2022 г., като банката може да покрие до 75% от стойността на съответната фактура.

Новата програма за подпомагане на МСП за справяне с нарастващите цени на електроенергията ще помогне на фирмите да получат улеснен достъп до ликвидност за справяне с кризата. Мярката е в отговор на трудностите, които изпитва бизнесът, принуден плаща по-високи сметки за електричество, докато търпи и загуба на доходи в резултат от пандемията. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: