Правителството отпусна още 184 млн. лева за болниците

Правителството отпусна още 184 млн. лева за болниците

Част от средствата са предназначени за закупуването на ваксини и допълнителни количества от препарата ремдесивир

Правителството отпусна близо 184 милиона лева за готовността на болниците за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка, за осигуряването на ваксини и допълнителни количества от медикамента ремдесивир, както и за изграждане на нова система за приемане на спешните повиквания с цел подобряване на услугата Единен европейски номер 112 на територията на България. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

С одобрените днес средства по бюджета на Министерството на здравеопазването, 45 млн. лева са определени за лечебните заведения за болнична помощ като субсидия за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка. Допълнителни 105 млн. лева бяха отпуснати за купуването на ваксини в борбата срещу COVID-19.  

С постановление на Министерския съвет бяха отпуснати също 19 440 000 лева за купуване на препарата ремдесивир, прилаган в лечението на COVID-19. „Нашите доктори го изписват непрекъснато, а пациентите, болни от COVID-19, много му вярват", заяви министър-председателят. Той отбеляза, че средствата са за допълнително количество от медикамента, за да може да бъде подсигурено всяко негово предписание, направено от доктор в болнична среда. 

Осигуряваме 14 300 000 лева за изграждането на нова система за приемане на спешните повиквания, с това ще подобрим услугата за Единния европейски номер 112 на територията на България", посочи  Борисов в хода на заседанието. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов информира, че след извършен предварителен анализ на текущото състояние на действащата в момента IT инфраструктура, обслужваща центровете за спешна медицинска помощ, е установена необходимост от подмяната й със система от ново поколение. Подновената инфраструктура ще гарантира висока надеждност, работоспособност, сигурност и добавяне на нови фукционалности. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: