Автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за финансова подкрепа

Автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за финансова подкрепа Снимка: МТИТС

За първи път са включени големите автобусни кампании и общинските предприятия за превоз на пътници

За втори път автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за финансова подкрепа. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев по време на днешната среща с представители на автобусния бранш и общините. По думите му в мярката за подпомагане на сектора, заложена за тази година, за първи път са включени големите автобусни кампании и общинските предприятия за превоз на пътници.

„Предвидените в държавния бюджет средства са 40 милиона лева. Срокът за усвояването им е до края на година. За целта е необходимо да работим максимално бързо по уточняване на критериите за допустимост и реда за кандидатстване за тези средства. След нотифициране на мярката от Европейската комисия ще стартира процедурата по кандидатстване и получаване на финансирането от превозвачите и общинските транспортни дружества“, посочи министър Христо Алексиев. Той бе категоричен, че ще се направи всичко възможно да бъдат намерени правилните механизмите за справедливо разпределяне на предвидената държавна помощ.

Министър Христо Алексиев съобщи, че в края на следващата седмица всички необходими документи трябва да са изпратени в Европейската комисия, за да стартира процедурата по нотифициране на държавната помощ. До тогава заедно с бранша и общините трябва да са изработени критериите.

Участие в срещата взеха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов, заместник-кметът на община Габрово Мария Йозова, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Силвия Георгиева и представители на Конфедерацията на автобусните превозвачи, Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, Камарата на автобусните превозвачи, Камарата на автомобилните превозвачи в България, Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, Националния съюз на превозвачите, Сдружението на случайните превози, Корпорацията на автомобилните превозвачи в Република България и Националната транспортна камара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: