Кредитирането се свива с изключение на крупните заеми от милион и нагоре

Кредитирането се свива с изключение на крупните заеми от милион и нагоре Снимка: БНБ

Най-голям е спадът при малките корпоративни кредити до хиляда лева – намалението е със 7,693 милиона броя

От кредитирането на бизнеса до голяма степен може да се направи извод за развитието на икономиката в една държава. В този смисъл данните на БНБ за състоянието на кредитирането по количествени категории не дават много основания за оптимизъм.

С най-голям ръст при кредитите за бизнеса са тези над един милион лева. Което означава, че големите солидни предприятия продължават да търсят средства за сериозни инвестиции. Заемите за един и повече милиона са се увеличили с 4,3% спрямо година по-рано, а в парично изражение това прави ръст от 1,122 млрд. лв. Общата сума на изтеглените заеми от фирмите в края на 2020 г. възлиза на 27,153 млрд. лв.

„Кредитните“ милионери в края на декември наброяват 5186, което е с 38 броя повече отколкото година по-рано. Интересно е обаче, че в края на септември 2020 г. броят на изтеглените заеми от милион и нагоре отбелязват спад с 27. Вероятно обяснението е в свиването на икономиката заради пандемията от COVID-19 и неяснотите относно бъдещето развитие. 

С най-голямо намаление са малките кредити до хиляда лева – 17% в сумарно изражение, а като брой спадът представлява цели 14,5 процента на годишна база. Което означава, че в сравнение с декември 2019 г. са изтеглени 7,693 млн. броя по-малко малки фирмени заеми до хиляда лева. Според експерти това са предимно кредити за съвсем дребни фирми за оборотни нужди. Или и наче казано микро- и малките предприятия почти не отчитат дейност и са се свили максимално.

Въобще свиване се наблюдава при всички корпоративни заеми с различна стойност – и като брой сметки, и в парично изражение. Съвсем слабо оживление има само при изтеглените кредити от 100 хил. до 250 хил. лв. и от 250 хил. до 500 хил. лв., както и при милион и нагоре, както вече стана дума.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: