75 процента от МСП не обслужват банковите си кредити

75 процента от МСП не обслужват банковите си кредити Снимка: pixabay.com

Фирмите нямат достатъчно свежи пари за рестарт на производството, издължават се първо към бюджета

Повече от 20% от малките и средните предприятия в страната имат затруднения с възстановяването на производството след последствията от COVID кризата. 

С необслужвани банкови кредити са повече от 75 на сто и само около 15% от предприятията са успели да използват възможностите на кризата за развитието на дейността си. Данните са от проучване на Националното сдружение на малкия и средния бизнес.

Фирмите, свързани с онлайн услугите, търговията на дребно, куриерските доставки и дигитализацията преминават успешно през кризата, но тези в областта на традиционните сектори търпят тежките последствия и дори не разполагат със стратегия за ограничаване на щетите, казва председателят на сдружението Елеонора Негулова.

Имат трудност да рестартират поради недостиг на ликвидни средства. Имат инфраструктура, която да произвежда стоки или услуги, имат хора, обаче нямат оборотен капитал, за да рестартират работа. И всъщност те ще бъдат изправени пред решението дали да обявяват технически фалит“, отбеляза тя.

Банковите кредити също се оказват проблем за голяма част от малките и средните предприятия.

Малкият бизнес всъщност на първо място е търсил начин да се издължи към бюджета – да плаща данъци, осигуровки. И всъщност тази декапитализация рефлектира върху това, че не могат да се обслужат кредитите и там вече се появява един лавинообразен процес, тъй като преструктурирането на кредитите също изисква време и ресурс“, коментира Негулова.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: