ЕК ще започне ежемесечно прехвърляне на средства към Киев от март

ЕК ще  започне ежемесечно прехвърляне на средства към Киев от март Снимка: piqsels.com

ЕК иска ежемесечно да превежда на Киев по 1,5 милиарда евро макрофинансова помощ от март

Европейската комисия (ЕК) планира от март ежемесечно да превежда на Украйна по 1,5 милиарда евро кредити от новия пакет макрофинансова помощ, предвиден за 2023 година, се казва в прессъобщение на ЕК.

"Плащанията към Украйна в рамките на инструмента "Макрофинансова помощ плюс" в размер на 1,5 милиарда евро на месец ще продължат от март", се казва в съобщението.

Днес ЕК отпусна на страната първия транш от този пакет в размер на три милиарда евро.

Средствата са предназначени да помогнат на Украйна да задоволи най-неотложните си краткосрочни нужди от финансиране, се казва в съобщението. 

Получаването на помощта трябва да бъде придружено от реформи в страната, освен това се определят и изисквания за отчитане на помощта с цел "осигуряване на прозрачно и ефективно използване на средствата", съобщават от Европейската комисия.

Ежемесечните трансфери ще зависят от изпълнението на тези условия.

Припомняме, че на 9 ноември миналата година Европейската комисия предложи нова програма за макрофинансова кредитна подкрепа за Украйна в размер до 18 милиарда евро за 2023 година.

Новата помощ за макрофинансиране ще се състои от заеми, предоставени при преференциални условия, сък срок на погасяване на кредита до 35 години. За първите десет години е предвиден гратисен период, тоест първите вноски по заеми ще започнат от 2033 г.

Обемът на този пакет от макрофинансова подкрепа е най-големият в историята на ЕС, отбеляза по-рано председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: