Швейцарският парламент одобри спасителна програма за електроенергията

Швейцарският парламент одобри спасителна програма за електроенергията Снимка: canadianchamberinitaly.com

За швейцарските производители на електичество ще бъде осигурен кредитен фонд в размер до CHF 10 милиарда.

Помощта ще се предоставя под формата на спешен държавен кредит, ако електрическите компании изпаднат във финансови затруднения през следващите месеци, съобщава swissinfo.ch.

Правителството вече обеща кредитна линия от CHF 4 милиарда на Axpo, швейцарският производител на електроенергия с най-широк спектър източници, в т.ч. водноелектрическа, ядрена и голям дял възобновяема енергия – соларна, вятърна и енергия на основата на биомаса. Компанията има предприятия в повече от 30 страни в цял свят с над 5000 служители. Парламентът реши, че компании като Axpo се нуждаят от допълнителна защита, за да се избегнат фалити в критичния енергиен сектор.

Цените на енергията скачат в цяла Европа и Федералната енергийна служба е загрижена, че енергийните компании са изправени пред безпрецедентна нестабилност в ценообразуването, предизвикана от стопирането на руския природен газ за Европа, така че европейските държави търсят алтернативи. 

„Нямаме време за губене, трябва да сме подготвени за най-лошия сценарий“, предупреди още през април швейцарският министърът на енергетиката Симонета Сомаруга, когато представи предложението за спасителната програма. 

Швейцарските домакинства очакват средно 27% увеличение на сметките за електроенергия, тъй като по-високите производствени разходи неминуемо се отразяват в цената за потребителите.

Спасителният пакет срещна известна опозиция в парламента. Някои парламентаристи разкритикуваха енергийните компании, че "не са си написали домашното”, за да се подготвят адекватно за кризисната ситуация, но същевремено извличат прекомерни печалби. Мнозинството обаче подкрепи възможността за финансиране на електроснабдяването чрез спешни заеми, като държавата ще действа като кредитор на последна инстанция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: