Защо е трудно да заспим при пълнолуние

Защо е трудно да заспим при пълнолуние

Продължителната нощна активност може да е еволюционна адаптация

Лунната светлина определено играе важна роля в моделирането на нощната активност и съня на човека. Но въпросът дали месечният й цикъл може да повлияе на това, остава спорен.

Невролози от Университета във Вашингтон решили да разберат истината, цитира изследването им Science.

Учените поставили на ръцете на над 500 участници монитори за активност, за да проследят моделите на съня им, и провели експеримента на различни места.

В изследването участвали 98 души от аржентинското племе Тоба-Кум. Някои от тях нямали достъп до електричество, други го използвали ограничено, а някои от тях живеели в пълноценни „градски“ условия с пълен достъп до електричество.

Като част от същия проект изследователите проследили съня и на 464 студенти в Сиатъл.

Скоро експертите проследили един и същ модел по време на сън и бодърстване, независимо къде живеели доброволците.

Данните показали, че сънят обикновено настъпва по-късно и продължава по-малко в нощта преди пълнолунието, когато лунната светлина е по-ярка след здрач. Резултатите показват, че човешкият сън се синхронизира с фазите на Луната, независимо от етническия или социокултурния произход, както и нивото на урбанизация.

Според експертите продължителната нощна активност, стимулирана от лунната светлина, може да е била еволюционна адаптация от времената на доиндустриалното общество - да помогне да се работи по-дълго на ярка светлина и да донесе повече ползи за съплеменниците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: