Кралица Елизабет отказа наградата „Възрастен човек на годината”

Кралица Елизабет отказа наградата „Възрастен човек на годината” Снимка: hollywoodinsider.com

Британската кралица благодари за предложението, но го отклони, с обяснението, че макар и на 95 години, тя не отговаря на критериите, тъй като вярва, че „човек е толкова стар, колкото се чувства”.

Елизабет Втора придружи учтивият, но твърд отказ с „най-топли пожелания” и увереност, че журито, определящо наградите, ще намери „по-достоен получател". Тя е най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство и следващата година се готви да отпразнува 70 години на британския трон. 

Кралицата все още има натоварена дневна програма, изпълнена със събития и публични прояви, включително като домакиня на приема в Уиндзор за бизнес-лидери и инвеститори от цял свят, събрали се за Световната инвестиционна среща на върха, която започна вчера. 

Неотдавна Нейно Величество присъства и на едно от световните спортни събития в конния спорт Royal Windsor Horse Show, което се провежда ежегодно от 1943 г. в в парка на Уиндзор и е единственото в Обединеното кралство международно състезание в дисциплините обездка, ефектни скокове, надбягване с карета и дълга езда. Елизабет Втора се появи като зрител и на хиподрума в Аскът, а и самата тя не се отказва да язди понитата си.

През последните 29 години наградите „Възрастен на годината” отбелязват постиженията на личности от по-старото поколение, които имат специален принос в обществения живот. Сред отличените досега са носители на „Оскар“, Нобелови лауреати, медицински сестри, ветерани спортисти и др. 

Покойният съпруг на Елизабет Втора, Принц Филип, беше „Възрастен  на годината” през 2011 г., по повод 90-тата му годишнина. Той почина през април, почти на 100 години и след 73 години брак с Кралицата.

В крайна сметка, призът „Възрастен на годината” отива при френско-американската актриса и танцьорка Лесли Карон, 90-годишна, звезда в редица култови филми, в т.ч. „Лили”, „Гори ли Париж”, „Мъжът, който обичаше жените”, „Интригантката”, „Шоколад”, „Джо” и много други.  Наградата споделят бившият футболист Джеф Хърст, 79 годишен и 80-годишната готвачка Делия Смит.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: