На 72 години с велосипед от Швеция до Египет

На 72 години с велосипед от Швеция до Египет Снимка: thelocal.se

Постижението от над 8830 км. е на шведска пенсионерка, решена да предаде на COP27 посланието си „Спрете климатичните промени”.

Годишната конференция на ООН за климата тече тази седмица в египетския курорт на Червено море Шарм ел-Шейх, припомня Euronews. Дороти Хилдебранд с розовия си електровелосипед е въртяла педалите повече от четири месеца през Европа и Близкия изток, за да стигне до южния край на Синайския полуостров, изпълнявайки мисията си - да информира хората по пътя си и да поиска от световните лидери конкретни стъпки в овладяването на климатичните промени.

„Не ми беше твърде удобно през това дълго пътуване – но исках да покажа, че ако имаме воля, можем да го направим”, казва тя пред Associated Press. Пробегът на Дороти всъщност продължава. Отседнала е в дома на свои приятели и за да бъде всеки ден на COP27, да се среща със съмишленици и да посещава различни събития, тя ежедневно изминава с велосипеда си около 15 км. 

Родена в Касел в Централна Германия, Дороти Хилдебранд се е качила на първото си колело на 10-годишна възраст и никога не е спирала да върти педалите. Електровелосипедът й носи табела „Колоездене за бъдеще и мир“. В Катринехолм, северно от шведската столица Стокхолм, където живее, е активен член на групата „Баби за бъдещето“. Основната им цел е да информират хората за климатичните промени и проблемите, които предизвикват. 

Белокосата климатична активистка не е доволна от резултатите на миналогодишната конференция COP26 в Глазгоу, Шотландия и вижда в Шарм Ел Шейх нов шанс. През четирите месеца на пътуването си е прекосила 17 държави, изминавайки средно 80 км на ден – и не без премеждия: в Анталия велосипедът ѝ се е повредил, а в Сирия и Ливан е пропътувала кратки разстояния с такси, придружавана от бодигард, заради военната обстановка. Но Дороти казва, че навсякъде са ѝ помагали доброволци, тъй като публикациите ѝ във Facebook са ѝ спечелили хиляди нови приятели. И смята, че е предала посланието си.

Най-емоционалното ѝ преживяване е днес – да кара колело с египетския президент Абдел-Фатах ал-Сиси, също запален колоездач. Той е уверил Дороти, че участниците в COP27 ще чуят гласа ѝ. Утре, след края на срещата, 72-годишната велосипедистка ще отиде с колелото си до Кайро, след това до Александрия и от там с ферибот до Хайфа, Израел, за да продължи пътя си към Гърция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: