Ново изследване утвърди упражненията като най-добро лечение при остеоартрит

Ново изследване утвърди упражненията като най-добро лечение при остеоартрит Снимка: thebridgeclinic.com

В някои страни процентът на засегнатите надхвърля 19%, а в световен мащаб остеоартритът е една от водещите причини за инвалидизиране

Според британската национална служба за здравеопазване (NHS), от остеоартрит страдат над 7.4 милиона британци на възраст над 45 години, което означава, че над 10% от населението среща трудности в мобилността и работоспособността си, посочва ВВС. Остеоартритът е хронично заболяване, резултат от износване на ставния хрущял. Основните причини са възрастови изменения, наранявания и наднормено тегло

Мащабно изследване на британския национален институт за върхови постижения в здравеопазването (NICE) показва, че упражненията първоначално може да причинят болки, но след това облекчават състоянието и в голяма степен връщат еластичността и добрата форма на ставните връзки, елиминирайки сковаността и подуването на ставите. Физическата активност се препоръчва дори при тежки симптоми и съгласно новите насоки на NICE тя трябва да се превърне в основно лечение, а болкоуспокояващите да се избягват. 

Проучването, проведено със съдействието на пациентски организации като Arthritis Action, призовава засегнатите към промяна на жизнения стереотип, движение и здравословен живот. Затлъстяването е тежък проблем, включително и за износените стави. Упражненията укрепват мускулите и помагат за поддържането на здравословно тегло, което е важно условие за овладяване на остеоартрита. При болка указанията са за използване на външни противовъзпалителни средства като кремове и гелове, или прием на нестероидни противовъзпалителни, но не и на силни обезболяващи.

Здравните власти са загрижени от факта, че карантините и ограниченията заради ковид обездвижиха допълнително много хора и употребата на болкоуспокояващи е нараснала. Много операции за подмяна на стави са отложени. В случая рискът за такива пациенти се е увеличил в две посоки – от една страна, процесът на износване на ставите е продължил, сковаването и болката са се увеличили, а от друга страна заседналият живот заради пандемията е блалгоприятствал натрупването на наднормено тегло, което не е пречка за хирургическата интервенция, но увеличава натоварването на ставите.

Според друга пациентска организация, участвала в проучването - Versus Arthritis, по време на карантините рязко са намалели прегледите и медицинските консултации на пациенти с остеоартрит, те не са получили указания за лечение, което отново е довело до прекомерна употреба на болкоуспокояващи. 

Новата насока за лечение на остеоартрит, утвърдена от NICE, изключва предписването на някои болкоуспокояващи, като парацетамол, както и на опиоиди, защото изследването е показало, че от тези лекарства има малка или никаква полза. Колкото до опиоидите, налице са доказателства, че в дългосрочен план могат да причинят вреда, включително пристрастяване. Терапевтичните указания предвиждат внимателно, контролирано и ежедневно практикуване на упражнения и физическа активност, с насока възстановяване на мобилността и поддържане на здравословно телесно тегло.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: