Ходенето намалява риска от смърт след инсулт с 54%

Ходенето намалява риска от смърт след инсулт с 54% Снимка: banskoski.com

Оказва се, че трийсет минути активно ходене на ден удължава живота

В продължение на четири години и половина медици наблюдават хора, преживели инсулт, за да разкрият формулата на живота. Както и се очаква, тя се крие в движението.

В изследване, публикувано от членове на Американската академия по неврология се съобщава, че три до четири часа ходене на седмица или два часа колоездене намаляват риска от смърт след инсулт с 54%. Най-голяма полза от упражненията получават възрастните хора под 75 години. Ако те съблюдават тази норма, рискът от смърт намалява с до 80%. "Освен това открихме, че хората постигат още по-голяма полза при ходене от шест до седем часа седмично", казва авторът на изследването Райд А.Джунди.

Четиригодишното наблюдение включва 895 души на средна възраст 72 години, които са претърпели инсулт и 97 805 души със средна възраст 63 години, които не са се сблъсквали с това състояние преди това. Средната седмична физическа активност се изчислява въз основа на такива фактори, като градинарство, ходене, плуване, силова активност и бягане. Факторите, които ускоряват смъртността, като пушене и алкохол, също са взети под внимание.

Резултатите показват, че в групата, претърпяла инсулт, са починали 15% от извършващите препоръчителните упражнения, в сравнение с 33% от тези, които не са имали активен начин на живот. Подобни са резултатите и сред хората, които не са прекарали инсулт: сред занимаващите се с физкултура починалите са 4%, а 8% са починалите, които не са имали физически натоварвания.

"Минималната физическа активност в дългосрочна перспектива намалява смъртността от каквато и да е причина при оцелелите от инсулт, обобщава Джунди. - Ние особено подчертаваме това за хората, преживели инсулт, които са на по-млада възраст - те могат да получат най-много ползи за здравето от трийсет минути ходене всеки ден".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: