Учен предупреди за активизиране на слънчевите изригвания

Учен предупреди за активизиране на слънчевите изригвания Снимка: pixabay.com

И за нови геомагнитни бури

Докторът на физико-математическите науки, сътрудник на Лабораторията по слънчева астрономия към Института за космически изследвания на Руската академия на науките и Института по слънчево-земна физика, професор Сергей Богачев от РАН предупреди за усилване на слънчевата активност и увеличаване на броя на слънчевите изригвания.

По думите му, през последните две седмици броят на слънчевите изригвания се е увеличил. През втората седмица на септември броят на изригванията е нараснал почти 2 пъти в сравнение с първата седмица.

Както отбеляза ученият, създава се впечатлението, че Слънцето задържа част от енергията и активността ще достигне своя пик през пролетта на следващата година. В същото време Богачев обясни, че думите му не са прогноза: съвременните научни модели на магнитни бури могат да дадат точна информация за три дни максимум.

"Ние наблюдаваме увеличаване на слънчевата активност. И потвърждаваме, че максимумът й все още не е достигнат, той тепърва предстои.Като цяло есента се очаква да бъде активна, трябва да очакваме по-силни изригвания и по-силни геомагнитни бури", обясни експертът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: