Енергийни експерти за „късото одеяло на енергетиката"

Енергийни експерти за „късото одеяло на енергетиката"

Министерството е абдикирало от своята роля, смятат експертите

„Няма законодателна инициатива на Министерството на енергетиката през този мандат на парламента. То е абдикирало от своите задължения за законодателни промени или пък се крие от обществени обсъждания и мнението на специалистите.“ Тази позиция изрази пред БНР депутатът от БСП и зам.-председател на комисията по енергетика в НС Таско Ерменков. „Министерството абсолютно е абдикирало от своята роля в регулирането на обществените отношения в този сектор“, смята той. 

Според Ерменков проблемите в сектора се решават, като „дърпаме една парченце от късото одеяло на енергетиката да покрием критичен участък, който днес сме идентифицирали, и в същото време, понеже одеялото е късо, откриваме друг участък“. 

Докато НЕК има дългосрочни договори с двете централи от Маришкия басейн, няма как да говорим за пълна либерализация на пазара, казва още той. Трябва да се реши  излизането им на свободния пазар, смята енергийният експерт. Според него ТЕЦ „Марица Изток" 1 и 3 могат спокойно да функционират в пазарни условия, каквито са и препоръките от Световната банка. „Това ще гарантира на електроенергийния пазар една достатъчна ликвидност и ще помогне да се преодолеят такива пикови изкривявания на цените, каквито наблюдаваме в момента", каза той.   

„Революционното“ предложение на Рамадан Аталай НЕК да престане да бъде обществен доставчик е абсурдно, подчерта Таско Ерменков. „Абсурдно е потребителите на дребно да излязат на пазара от догодина. Ако някой се опита да каже нещо противно, той или не разбира от енергетика, или се опитва да я разруши“, коментира той. Ерменков подчерта, че най-порочният начин да се правят законови промени е те да се вкарват между първо и второ четене – така се избягва обществено обсъждане, както и привличането на специализирани организации и заинтересовани лица. За специфична област като енергетиката това е още по-неприемливо, категоричен е той.   

Стратегия за устойчиво енергийно развитие, по думите му, би включвала „всички онези аспекти, които се опитват да бъдат решени от управляващите в момента на парче“.  Тази стратегия, според Ерменков, трябва да разписва ясни цели, критерии и времеви хоризонти – „нещо, което в момента липсва“. 

Тревога за състоянието на енергетиката изрази и енергийният експерт Еленко Божков. „Българската енергетика се намира в отчайващо състояние, в каквото е и държавата", каза пред БНР той в понеделник, 28 декември. По думите му характерна за цялата енергийна политика е „обстановката на неяснота, прикриване на истината и дори на лъжи": „Без обяснения на 2 ноември мощността на Блок 6 на АЕЦ „Козлодуй", 10-и генератор, пада до 1014 мегавата и продължава - в момента е 1020 мегавата, вследствие на което централата губи около 4,5 млн. лева за няма и 2 месеца, чист приход, при това на цена от 54,77 лв. на мегаватчас - това е енергията, която се изкупува от обществения доставчик, това е енергия за бита. Т.е. имаме едно непроизведено количество, без да е обяснено защо не се произвежда."  

Според него отрасълът енергетика се управлява некомпетентно и са необходими категорично промени в управлението и в организацията. Той подчерта, че вече се вижда провалянето на проекта „Белене". 
„Поставянето на един от двата реактора, предвидени за „Белене", на площадката на „Козлодуй" прави нещата още по-непрогнозируеми. Това означава, че България може да се откаже от проекта „Белене", каза Божков. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: