БЕХ ще предостави заем от 50 млн. лева на „Мини Марица-Изток" ЕАД

БЕХ ще предостави заем от 50 млн. лева на „Мини Марица-Изток" ЕАД Снимка: pixabay.com

5 млн. лева са за увеличение на заплатите на служителите от октомври.

„Български енергиен холдинг" ЕАД ще предостави дългосрочен заем в размер на 50 млн. лв. на най-голямото въгледобивно предприятие „Мини Марица-изток" ЕАД. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова след провелото се заседание на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология. Тя уточни, че холдингът отпуска 50 млн. лв. за осъществяване на инвестиционната програма и ремонтни дейности в мините, както и допълнително 5 млн. лв. за увеличение на заплатите на служителите от месец октомври тази година.

„Правителството ясно е декларирало заявката си развитие на въглищните централи у нас до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Това е залегнало в два документа – Интегрирания план в областта на енергетиката и климата и проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие", подчерта министър Петкова.

В рамките на Браншовия съвет бе дискутирана и европейската рамка в областта на енергетиката. „Успяхме да се преборим за 1.,78 млрд. евро, които са предвидени именно за най-добрите мерки за преход към нисковъглеродна икономика", припомни Теменужка Петкова.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: