ВАС обяви цените на електричеството и парното за незаконни

ВАС обяви цените на електричеството и парното за незаконни


Цените на топлинна и електрическа енергия, определени от КЕВР, са незаконни. Това съобщава DarikNews, като цитира решение на Върховния административен съд (ВАС). 

Върховната административна прокуратура протестира през 2017 г. пред Административен съд София-град решението на Комисията за енергийно и водно регулиране, с което се изменят, считано от 07.04.2017 г., пределните цени на топлинната енергия и преференциалните цени на електрическата енергия. Решението касае над 30 дружества за топлинна и електрическа енергия в цялата страна и съгласно него цените на топлинната енергия се повишават с повече от 25%. 

Според ВАП, КЕВР няма компетентност да издаде това решение, тъй като действащата към момента наредба не съдържа норма, даваща възможност на комисията да стартира действия с предмет образуване на такива цени. 

Като втори аргумент в решението се посочва, че към датата на започване на административното производство все още не са били утвърдени нови цени на природния газ, а именно това е посочено като довод от КЕВР за повишение на въпросните цени. 

Съгласно окончателното решение на Върховния административен съд, Решение № Ц-6/07.04.2017 г. на КЕВР е отменено

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: