Т.Петкова: Няма нарушения в "Топлофикация София"

Т.Петкова: Няма нарушения в "Топлофикация София" Снимка: кадър БНТ

Предстои да бъдат представени пред Народното събрание резултатите от проверката на КЕВР

Проверката на Министерство на енергетиката в "Топлофикация София" по отношение на сметките за предишния отоплителен сезон не е показала нарушение. Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.   

Министърът добави, че приветства усилията на дружеството да опрости сметките, за да станат разбираеми и уточни, че проблемът с тях е бил по-скоро комуникационен. Топлофикационното дружество е започнало да опростява фактурите и вече е по-лесно за потребителите да се ориентират за потреблението, увери тя. 

"Намаляването на газа с 40% потребителите го виждат и отчитат положителен ефект", увери Петкова. Намаляването на цената на синьото гориво влезе в сила със задна дата от август 2019 година. До август 2020 година благодарение на това намаление, както и на новия пазарен компонент в цената на суровината, българските потребители са спестили милиони, обясни тя. 

Предстои да бъдат представени пред Народното събрание и резултатите от проверката на КЕВР. През август т.г. омбудсманът Диана Ковачева поиска от регулатора да извърши проверка на топлофикационното дружество във връзка с възстановяването на надвзетите суми вследствие поевтиняването на природния газ със задна дата и проблемите, породени от изравнителните сметки за отоплителен сезон 2019-2020 г. Поводът беше, че в институцията на обществения защитник постъпиха стотици жалби на граждани от получените сметки. 

Потреблението на електрическа енергия не отбеляза сериозен спад заради кризата с коронавируса, увери още енергийния министър. Тя обясни, че планът за възстановяване и устойчивост гарантира възстановяването на страната и на икономиката за години напред. "Имахме ясна визия, цел и посока, когато правихме плана, но за да стигнем до всички проекти в него, ние направихме много мащабно проучване и анализ", каза още Теменужка Петкова. "Хората трябва да бъдат спокойни, че правителството е на своето място.", заяви министърът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: