Ще се увеличи ли цената на парното?

Ще се увеличи ли цената на парното?

Представителят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев коментира темата


От заявленията за цени на топлофикационните дружества, които са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране, става ясно, че от следващия регулаторен период (1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г.) дружествата са поискали увеличения на цените на парното и топлата вода. Шампиони по заявено поскъпване са топлоснабдителните дружества в Перник – 60%, и във Велико Търново – със 70 на сто. Столичната топлофикация е заявила увеличение от 15 на сто. Всички данни подлежат на анализ от страна на КЕВР, която при това трябва да изчисли и дали цените на топлофикациите за отоплителния сезон 2020/2021 г. съответстват на прогнозно определените. 

Причините за исканото увеличение на цената на парното са комплексни и голяма част са породени от спецификата на работа. Това заяви представителят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в интервю за 3e-news. Европейските политики за намаляване на изпусканите вредни емисии, които налагат на дружествата да реализират огромни инвестиции и нововъведения, неминуемо се отразяват върху цената на услугата, но положителното е, че водят до значително подобряване на екологичните показатели, смята той. 

„Основните причини за изискваното увеличение на парното са поскъпването в цената на природния газ, рекордните стойности на цената на квотите въглеродни емисии, както и необходимостта от сериозна рехабилитация на топлопреносната мрежа, която изисква колосални инвестиции", каза още Георгиев. 

„За да запазим работещи дружествата на въглища, както и работните места на персонала, трябва да бъдат направени инвестиции в съоръжения, които произвеждат енергия от по-екологични горива. Стъпките вече са предприети от много енергийни дружества, работещи на въглища, защото за тях тежестта е най-голяма. Те са задължени да купуват и най-големи количества квоти въглеродни емисии", обясни експертът, като добави, че всички предприятия показват амбицията си да направят производствената си дейност по-екологична и да запазят работните места на персонала. 

Като всяка една дейност и тази изисква големи инвестиции, отбеляза Георгиев. „По груби сметки средно подмяната на 1 км струва около 1 000 000 лева. А голяма част от предварително предвидените средства за рехабилитация се влагат в непредвидени ремонти поради аварии в топлопреносната мрежа. Освен това всеки срив в топлопреносната мрежа означава риск за инвестициите, които се правят за производство на електрическа енергия с оглед реализиране на „Зелената сделка", каза още той. 

Експертът е на мнение, че в дългосрочен план повишението на цените е в интерес на клиентите, защото ще осигури екологично централно отопление за бъдещите поколения. 

Омбудсманът Диана Ковачева призова КЕВР да не приема заявления от топлофикационни дружества за драстично поскъпване на топлата вода и парното през новия ценови период. Според нея драстичното увеличение на цените на топлинната енергия е неприемливо и недопустимо. Ковачева очаква регулаторът да обърне специално внимание на случаите, в които топлофикациите заявяват високи технологични разходи по преноса на топлинната енергия, а изпълнението на показателите за качество, утвърдени от КЕВР за дружествата, да намери справедливо отражение в цените на топлинната енергия за новия ценови период. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: