Топлофикациите и битовите потребители на природен газ ще получат компенсации

Топлофикациите и битовите потребители на природен газ   ще получат компенсации

Топлофикационните дружества и битовите потребители на природен газ ще получат компенсации заради растящите цени на синьото гориво

 Това реши Министерският съвет, одобрявайки програма за компенсиране на тези клиенти. Програмата предвижда подкрепа с фиксирана сума за всеки мегаватчас използван природен газ.

Индикативният размер на финансирането по програмата е 140 млн. лв., а периодът на подпомагане е от 1 декември 2021 г. – 31 януари 2022 г. Очаква се от програмата да се възползват близо 140 хил. клиенти на природен газ.

Te са част от целия пакет мерки, одобрен от правителството за компенсиране на индустрията и бита във връзка с високия ръст на цените на електроенергията и природния газ, в размер на 1.5 милиарда лева.

Компенсациите ще се изчисляват като 50% от разликата между цената на обществен доставчик, одобрена от КЕВР за съответния месец, и прогнозната цена на природния газ за първото тримесечие на 2022 г. съгласно ценовото решение на регулатора от 1 юли 2021 г.

В сумите не е включен ДДС.

Компенсациите ще се отразяват в издадените от съответния доставчик фактури като намаление на дължимата за плащане сума. В сметките за месец януари 2022 г ще бъде включен целият размер на компенсацията за месец декември 2021 и месец януари 2022 г.

Програмата ще се реализира след получаване на положително решение от Европейската комисия или на становище, че компенсациите не представляват държавна помощ.

По аналогия с програмата за компенсиране заради високите цени на електроенергията, предстои Министерството на енергетиката да сключи договори с доставчиците-крайни снабдители на природен газ, с обществения доставчик или търговците на природен газ. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: