Глобалните акции се изравняват, доходността на облигациите намалява

Глобалните акции се изравняват, доходността на облигациите намалява Снимка: unsplash.com

Глобалните акции се изравниха в петък, тъй като нарастващите хоспитализации в САЩ и Европа поради COVID-19 смекчиха еуфорията от обещаваща ваксина, въпреки че Уолстрийт изглеждаше готов за по-твърдо откриване заради новините относно затвърждаването на победата на новоизбрания президент Джо Байдън. 

Американските фючърси се повишиха с 0,5%, след като Edison Research прогнозира, че Байдън ще спечели в Аризона, което допълнително отслабва усилията на президента Доналд Тръмп да отмени резултатите от изборите на 3 ноември. 

Паневропейският Stoxx 50 обаче спадна с 0,2%, малко над началните си нива. Капиталовият индекс на MSCI за всички държави спадна с 0,1% 

„В рамките на един ден в САЩ дойдоха новините за COVID, което не е толкова добро и това... предоставя възможност на инвеститорите да резервират известна печалба след Pfizer и след изборите в САЩ.“, каза Франсоа Савари, главен инвестиционен директор в Prime Partners. 

В четвъртък Wall Street приключи по-ниско с новините за все повече коронавирусни инфекции, докато инвеститорите преценяваха графика за въвеждане на ефективна ваксина. Няколко щати на САЩ въведоха по-строги правила за социално дистанциране след доклади за рекордни хоспитализации. 

И в Европа броят на хоспитализациите вече е по-висок, отколкото в пика на първата вълна и служители заявиха, че мерките за контрол на инфекцията трябва да продължат. 

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл заяви в четвъртък, че напредъкът в разработването на коронавирусна ваксина е добре дошла новина, но краткосрочните икономически рискове остават, подчертавайки вероятната нужда от допълнителни правителствени стимули. 

Световните акции обаче нарастват с 1,3% за седмицата. Те достигнаха рекордни върхове в понеделник, когато фармацевтичният гигант Pfizer обяви, че ваксината е ефективна в 90% от случаите. Последва докладът на Русия относно тестването на ваксина, която също изглежда обещаващо. 

Европейските пазари загубиха от 0,1% до 0,7%, но се очаква пан-регионалният индекс STOXX за втора седмица да има големи печалби. Тази седмица той нарасна с 5%, тъй като новините за ваксините карат повече инвеститори да купуват акции в банки и туристически фирми. 

По-рано китайските сини чипове загубиха 1%, след като администрацията на Тръмп заяви, че ще забрани инвестициите на САЩ във фирми, свързани с китайската армия. Тежи им и поредица от неизпълнени задължения на държавни предприятия. 

Някои инвеститори възприеха оттеглянето като възможност за покупка. 

„Моето мнение е, че това е тъмнината малко преди зазоряване.“, каза Майкъл Фразис, портфолио мениджър във Frazis Capital Partners в Сидни. 

„Имаме втора вълна на коронавирус, нови локдауни, ясни проблеми по целия свят, пътувания, които отново отпадат... Но в същото време имаме възможно най-силните доказателства, че имаме ваксина.“ 

Една пречка за пазарите е невъзможността на американските законодатели да достигнат съгласие за адекватен разходен пакет. Необходимостта от този стимул беше подчертана от данните от четвъртък, показващи по-бавен темп на възстановяване на работните места и слаба инфлация. 

Докато демократите в Конгреса настояваха за преговори за стимулиращ план за много трилиони долари, най-добрите републиканци отхвърлиха това като твърде скъпо. 

Доходността на Министерството на финансите на САЩ се понижи още повече, като 10-годишните доходности спаднаха с около една базова точка до 0.87%, което е значително над седем и половина месечния връх от 0.98%, достигнат в понеделник. 

Кривата на доходността, показател за растеж и очаквания за инфлацията, също се изравнява. 

„Това (ретроспекция в доходността на облигациите) получи допълнителен тласък от по-меките от очакваното данни за инфлацията в САЩ за октомври, които бяха публикувани вчера и които съвпадат с по-слаба икономическа реалност.“, казват анализаторите на ING Bank. 

10-годишната доходност на Германия спадна с 1,5 базисни пункта при -0,54%, измествайки двумесечните върхове тази седмица. 

Цените на петрола останаха същите, като това е втората им седмица на печалба, но скокът на случаи от COVID-19 и по-високите запаси в САЩ тласнаха фючърсите на Brent с 1% по-ниско. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: