Япония повиши лихвите за първи път от 17 години

Япония повиши лихвите за първи път от 17 години Снимка: skynews.com.au

На фона на скока на заплатите след повишаването на потребителските цени, Централната банка на Япония (BOJ) повиши основния лихвен процент от -0.1% до 0% - 0.1%

В опит да стимулира икономиката на страната, през 2016 г. банката дори свали лихвите под нулата, въвеждайки т. нар. „отрицателна лихва”, припомня ВВС. Подобна мярка предприеха още няколко страни, включително Швейцария и Дания по време на пандемията. Когато подобни лихви са в действие, хората трябва да плащат, за да депозират доходите си в банка. Вместо това, отрицателната лихва цели да ги насърчи да харчат парите си, подкрепяйки по този начин икономиката. 

След настоящото решение за увеличаване на лихвите в Страната на изгряващото слънце, може да се каже, че вече няма страни с отрицателни лихви. Очакванията, че BOJ най-накрая ще повиши лихвите, нарастват от април миналата година. Последните официални данни показват, че въпреки забавения темп на покачване на цените, през януари основната потребителска инфлация в Япония се задържà на целта на BOJ от 2%.

Решението най-накрая да се повишат лихвите зависи от готовността на големите корпорации в страната да увеличат заплатите на своите работници, за да им помогнат да се справят с нарастващите разходи за живот. Най-големите японски компании вече го направиха, качвайки заплатите с 5,28% - най-голямото повишение за повече от три десетилетия.

Заплатите в страната се стабилизираха от края на 90-те години, тъй като в последните две десетилетия потребителските цени в Япония се покачваха много бавно или дори падаха.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: