Сътресения на световните финансови пазари

Сътресения на световните финансови пазари Снимка: wise-geek.com

Четирите най-големи американски банки, включително JP Morgan и Wells Fargo, загубиха повече от $ 50 милиарда пазарна стойност.

Акциите на Silicon Valley Bank (SVB), ключов кредитор за стартиращи технологични компании, се сринаха в четвъртък, отбелязвайки най-големия си еднодневен спад с над 60% през деня, плюс още 20% в търговията след работно време. 

Сривът започна, след като SVB обяви продажба на акции за $ 1,75 милиарда (предимно американски държавни облигации), с идеята да укрепи финансите си. Вместо това обаче, инвеститорите, включително някои стартиращи фирми, се опитаха да изтеглят депозитите си – изглежда, по съвет на своите финансови консултанти. 

От Blank Ventures, фонд, който инвестира във финансови технологии, определиха пред BBС ситуацията като "дива и брутална” и признаха, че съветват компаниите от тяхното портфолио да теглят средствата си от SVB. Решаващ кредитор за стартиращи бизнеси, SVB е партньор на почти половината от американските технологични и здравни компании.

На по-широкия пазар започнаха и опасения относно стойността на държавните облигации, които банките държат, тъй като нарастващите лихвени проценти макар и бавно, ги обезценяват. Днес и акциите на азиатските банки тръгнаха надолу.

 Коментирайки пред ВВС ситуацията, от консултантската компания Constellation Research, с централа в Силиконовата долина, видяха причината за катаклизмите на финансовите пазари именно в скока на лихвените проценти - политика, която централните банки по света, включително Федералния резерв на САЩ и Банката на Англия, предприеха, опитвайки се да ограничат инфлацията. Според финансовите експерти обаче, този инструмент действа твърде дълго, което никой не е могъл да предвиди.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: