Ипотечните ставки се повишиха в по-голямата част от Европа през последната година

Ипотечните ставки се повишиха в по-голямата част от Европа през последната година Снимка: pikist.com

Ипотечните ставки се повишиха в по-голямата част от Европа през първите 11 месеца на 2022 г.

Ипотечните кредити в повечето страни на Европа за 11-те месеца на миналата година са поскъпнали, а лихвите са намалели само в четири страни - Исландия, България, Русия и Украйна, следва от анализа на РИА Новости на данните на централните банки в региона.

Така например, в Ирландия средният лихвен процент по ипотеките от началото на 2022 г.  до ноември 2022 г. е намалял с 0,03 процентни пункта. В България също има лек спад - с 0,07 процентни пункта. Най-много ипотечните кредити са поевтинели в Русия и Украйна - съответно с 0,7 и 2 процентни пункта.

В останалите страни ипотечните кредити  се отличават с ръст на лихвите. Най-силен ръст се наблюдава в Унгария - там лихвите са се е увеличил с 6,28 процентни пункта. Увеличение има също и в Молдова - с 5,33, Полша - с 4,6 и Великобритания  -с 4,32 процентни пункта. Също така доста забележимо увеличение на ставките с 2,04-3,4 процентни пункта се наблюдава в Румъния, Великобритания, Германия, Португалия, Сърбия, Словакия и Литва. На свой ред във Финландия, Норвегия, Швеция, Естония, Латвия, Австрия, Словения, Италия и Холандия стойността на ипотеките се е увеличила с 1,55-1,96 процентни пункта.

По-благосклонни към кредиторите се оказват банките в Швейцария, Белгия, Испания, Дания, Люксембург, Гърция, Кипър, Франция, Черна гора и Босна и Херцеговина - в тези страни средният лихвен процент по жилищните кредити се е увеличил само с 0,6-1,44 процентни пункта. Най-малък е процентът в Хърватия, Малта и Северна Македония - с 0,01-0,47 процентни пункта.

Но през ноември миналата година ставката се е увеличила най-силно в Унгария, където ръстът е 0,7 процентни пункта, както и във Великобритания (+0,6), Сърбия (+0,61), Дания (+0,45) и Естония (+0,42). Спад е регистриран в Гърция (-0,17), Русия (-0,27), Швейцария (-0,36) и Украйна (-3,3).

Чехия и Албания не са част от изследването, тъй като ноемврийските данни за тях все още не са публикувани. Чешката централна банка публикува данни за средната ипотечна ставка на всеки три месеца. По такъв начин, през септември 2022 г .стойността на ипотеката в тази страна е била 4,8%, което е с 0,44 процентни пункта над стойността от юни. Централната банка на Албания не е публикува данни от септември миналата година - към този момент средната цена на ипотеката с фиксиран лихвен процент спадна с 0,17 процентни пункта, до 4,79%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: