Създаден е електромотор с 95% ефективност

Създаден е електромотор с 95% ефективност Снимка: Mahle

Първият двигател, който не използва редкоземни материали, бе представен в Германия, като устройството не вреди на околната среда, пише uk.motor1.com

 Освен това КПД му е изключително висок.

Изследователите припомнят, че преди почти пет години Honda обяви разработването на първия в света деформиран магнит без редкоземни метали. Това тогава се смяташе за важен пробив за индустрията, тъй като означаваше, че Honda ще може да произвежда електрически двигатели без тежки редкоземни метали като диспросий или тербий.

Германският доставчик на авточасти Mahle сега обяви първия си електрически мотор без магнити. Той е в последния етап на разработка и най-важната му характеристика е, че не се нуждае от редкоземни елементи. Mahle твърди, че този технологичен пробив не само прави производството по-екологично, но има предимства от гледна точка на разходите и безопасността на ресурсите.


Освен че е по-екологичен, новият електрически мотор на Mahle е и с висока ефективност. Компанията твърди, че безмагнитният двигател постига КПД от около 95% при практически всички работни условия.

Mahle също така обещава висока издръжливост благодарение на безконтактното предаване на електрически ток между въртящите се и неподвижните части вътре в двигателя. По принцип това означава, че електродвигателят не изисква поддръжка и е подходящ за широк спектър от приложения.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: