Редовното ходене се оказа полезно при болки в гърба и кръста

Редовното ходене се оказа полезно при болки в гърба и кръста

Учени откриха това наскоро

Повече от 600 милиона души по света страдат от болки в кръста. Според едно проучване, при 7 от 10 души, след като пристъпът на болка изчезне, той се появява отново в рамките на една година. Освен това, тя е водещата причина за инвалидизиране в света, съобщава BBC Science Focus.

Екип от учени от групата за изследване на гръбначните болки в Университета Макуори (Австралия) отбелязва, че редовното ходене помага на хората да се избавят от болките в гърба.

В новото проучване са участвали 701 възрастни. Всички те наскоро са се възстановили от болки в долната част на гърба, които са продължили не по-малко от 24 часа. Участниците следвали един от трите подхода: индивидуална програма за ходене, шест занимания с физиотерапевт или отсъствие на лечение. След това специалистите наблюдават участниците в продължение на една до три години.

В сравнение с контролната група (без лечение), тези, които са ходили пеша, са имали по-малко случаи на болки в гърба, ограничаващи активността. Според изследователите това е довело до намаляване на необходимостта от търсене на медицинска помощ, както и до факта, че времето на отсъствие от работа поради болест е намаляло наполовина.

Важно е също така, че времето, което е изминало до следващия пристъп на болка, почти се е удвоило при участниците, които са ходили: от 112 дни на средно 208 дни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: