Защо за старите хора е полезно да ходят много

Защо за старите хора е полезно да ходят много Снимка: ferra.ru

И учените потвърждават това

Има все повече научни доказателства за ползите от ходенето за здравето на хората. Това се казва в неотдавнашно изследване на епидемиолог по физическа активност от Масачузетския университет в Амхерст, САЩ.

Според резултатите от последното проучване, проведено от Аманда Палух от Училището по обществено здравеопазване и медицински науки, при възрастните хора, които изминават от шест до девет хиляди крачки на ден, вероятността от развитие на сърдечни заболявания (инсулт, инфаркт) намалява с 40-50% в сравнение с хората, които изминават две хиляди крачки.

Установено е също така, че при възрастни хора над 60-годишна възраст, с увеличаване на броя на изминатите за ден крачки се намалява рискът от развитие на сърдечно-съдовите заболявания в продължение на шест години проследяване средно.

Както отбелязва Палух, ако възрастният човек извинава обикновено две до три хиляди крачки на ден, то неголямо увеличение на това количество може да изиграе голяма роля за поддържане здравето на сърцето.

В осемте научни проучвания, които са изследвани по време на метаанализа, участват повече от 20 хиляди души от САЩ и други държави. При това се оказва, че при по-младите доброволци няма връзка между броя на крачките на ден и вероятността от поява на сърдечни заболявания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: