Учени нарекоха мит "правилото за 10 000 крачки"

Учени нарекоха мит "правилото за 10 000 крачки" Снимка: pixabay.com

За здраве трябва да ходите забележимо по-малко

Много от нас са чували за "правилото за 10 000 крачки", според което, за да се поддържа здравето, е необходимо да се извървяват минимум такова количество крачки ежедневно.

Обаче неотдавнашно проучване на американски и полски учени, публикувано в списание European Journal of Preventive Cardiology, стигна до заключението, че за намаляване на риска от смърт са достатъчни само около 4000 крачки на ден.

Въз основа на анализ на данните от 17 предишни проучвания, в които са участвали 227 хиляди мъже и жени на средна възраст 64 години, учените са установили, че увеличаването на средния брой крачки с 500 намалява риска от смърт от проблеми със сърдечно-съдовата система със 7%. Добавянето на още 1000 крачки на ден намалява риска да се умре от каквато и да е причина с 15%.

Интересното е обаче, че забележим ефект върху намаляването на смъртността от всички причини се наблюдава още при ниво от 3967 крачки на ден. А за намаляване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания е достатъчно да се направят само 2337 крачки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: