Учени откриха, че седящата работа съкращава живота

Учени откриха, че седящата работа съкращава живота Снимка: medicalxpress.com

При това с 16%

Резултатите от ново проучване показват, че хората, водещи заседналия начин на живот поради продължително седяща работа, хората могат да умрат по-рано от тези, чиято работа не е свързана със седене. Това се съобщава в списание AMA Network Open.

Наскоро екип от учени стигна до заключението, че хората, които са принудени да прекарват много време на работа в седнало положение, имат 16% по-висок риск от преждевременна смърт в сравнение с тези, които не работят седнали.

Експертите обаче отбелязват, че има начин ситуацията да се коригира. За това е нужно просто да станете и да се раздвижите малко през деня или да правите упражнения, докато седите (15-30 минути на ден). Тези действия значително намаляват вероятността от ранна смърт.

Продължителното седене може да допринесе за отслабване на мускулатурата на краката и туловището, както и за увеличаване на притока на кръв към крайниците и за бавно потичащо възпаление. С течение на времето, казват изследователите, това може да доведе до намаляване ефективността на инсулина, до диабет, затлъстяване, метаболитен синдром и влошена работа на бъбреците.

В неотдавнашното проучване са участвали почти 482 хиляди тайванци, чиято средна възраст е 39 години.

Оказва се, че вероятността от преждевременна смърт поради заседнала работа нараства с възрастта и е по-изразена при жените: 21% срещу 13% при мъжете.

Освен това тези, които през работния ден основно седят, имат 34% по-висок риск да умрат от сърдечни заболявания, отколкото тези, които не седят по време на работа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: