Първите признаци на деменция, на които мнозина не обръщат внимание

Първите признаци на деменция, на които мнозина не обръщат внимание Снимка: inosmi.ru

При повечето хора с деменция се забелязват тези първи признаци и сред тях са промените в настроението

Въпреки че симптомите на деменция могат да варират при отделните индивиди, съществуват някои общоразпространени ранни признаци, които могат да показват наличието на това заболяване.

Загуба на паметта

Един от най-често наблюдаваните ранни симптоми на деменция е загубата на памет. Тя може да се прояви в това, че човек трудно запомня последните събития или разговори или имената на познати хора и имената на обекти. Проява на загуба на паметта може да бъде и невъзможността да се изпълняват нормалните ежедневни задачи, като например обличане или следване на рецепта при приготвянето на храна.

Затруднения в говора

Друг често срещан ранен симптом на деменцията са трудностите при говорене и общуване. Например, човек може да забравя отделни думи или да използва неправилни думи в разговора, а също така трудно да разбира устната реч или написания текст.

Трудности при решаването на проблеми

Чести ранни симптоми на деменция също така са трудностите при справяне със задачи и вземане на решения. Човек може да изпитва затруднения при планирането или организирането на задачите или да има затруднения при вземането на прости решения. Освен това могат да възникнат трудности с пространственото въображение и ориентация, например, той може да се изгуби в познати места или трудно да се ориентира в непозната обстановка.

Промени в настроението и промяна в поведението

Освен признаците на нарушение на когнитивните функции, при хора с деменция могат да се наблюдават промени в настроението и промени в поведението. Може да става въпрос за промени в характера, например, човек може да стане по-тревожен, да изпадне в състояние на депресия или да започне да се държи неспокойно, превъзбудено. Освен това могат да настъпят промени в режима сън-бодърстване, по-специално да се появи безсъние или прекомерна сънливост през деня.

Кога да потърсите помощ

Ако вие или някой от близките ви  изпитва някой от тези симптоми, трябва да се консултирате с медицински специалист. Въпреки че не съществува лечение на деменцията, ранната диагностика и лечение могат да спомогнат за облекчаване на тези симптоми и подобряване на качеството на живот. Също така е важно да се води здравословен начин на живот, включително редовни физически упражнения, балансирана диета и занимания с дейности, които стимулират мозъка. По този начин можете да намалите риска от деменция или да забавите прогресирането на заболяването. Освен това лекарите могат да диагностицират деменцията чрез различни методи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: