Най-бързоходните обувки на света

Най-бързоходните обувки на света Снимка: wired.com

Наричат се Moonwalkers (луноходки) и с тях можете да ходите три пъти по-бързо.

Представете си, че можете да отидете до магазина или да разходите кучето си толкова бързо, колкото ако сте на бягаща пътека. Можете да го направите с устройството на американския стартъп Shift Robotics, което се прикрепва към обувките, за да увеличи скоростта ви на ходене с до 250%, т.е., с до 11 км/ч, вместо с обичайните до 5 км/ч.   

„Луноходките“ изглеждат като кънки, но се управляват от изкуствен интелект, подчинен изцяло на вашата воля, така че не се движат сами - за да не загубите равновесие. Благодарение на алгоритмите за машинно обучение, те се движат, само ако го правите и вие: могат да спрат, когато пожелаете, можете да ги заключите, за да се качите или да слезете по стълби, можете и да се възползвате от автоматичното регулиране на скоростта им, ако вървите по нанадолнище.

Да речем, че се каните да скочите в автобуса: трябва само да повдигнете дясната си пета и след това да я поставите обратно на земята, така че електронната спирачка да блокира напълно колелата на луноходките. За да се върнете към ходене, излизате от „режима на заключване“, като повдигнете дясната си пета и я завъртите по посока на часовниковата стрелка, докато пръстите ви са притиснати към земята. 

„Подобрете ходенето, не го замествайте“, казва основателят на компанията Ксиндзи Джанг, който разработил идеята, след като катастрофирал със скутера си, отивайки на работа.

„Запитах се защо никога не съм ходил на работа пеша – и не съм само аз, много хора не разчитат на ходенето пеша, което е изненадващо, като се има предвид, че е много по-безопасно, по-лесно и по-удобно, плюс това е по-добро за околната среда“, споделя пред Euronews Джанг и си отговаря: „Проблемът е, че ходенето е твърде бавно и неефективно. Затова си поставих за цел да го подобря, а не да го заменям”.

С екип от инженери по реактивни двигатели, специалисти по роботика и дизайнери на маратонки, Джанг посвещава на най-бързоходните обувки пет години работа, „залагайки на собственото инженерство на човешкото тяло“.

От Shift Robotics казват, че за разлика от карането на кънки, не е необходимо да се учите да използвате Moonwalkers – защото просто продължавате да ходите нормално. Според компанията, изкуственият интелект се адаптира към походката на всеки потребител, а алгоритмите усвояват модела му на ходене за по-малко от 10 стъпки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: