Влияе ли размерът на маншета на тонометъра върху показанията на кръвното налягане

Влияе ли размерът на маншета на тонометъра върху показанията на кръвното налягане

Изследователи вече изясниха това

Използването на маншет за кръвно налягане с неправилен размер може да доведе до неточни показания, особено при хора с по-дебели ръце. Това води до неправилна диагноза и неправилни клинични решения.

Използването на стандартен маншет при хора с различен размер на ръката при измерване на кръвното налягане може да доведе до "поразително неточни" резултати, което в крайна сметка ще повлияе негативно на качеството на диагнозата и ефективността на терапията, съобщава Health, позовавайки се на проучване, публикувано в списание JAMA Internal Medicine.

В хода на проучването, в което участват близо 200 възрастни, лекарите използват маншети с различни размери. Оказа се, че твърде малкият или твърде големият размер на маншета е свързан с "клинично и статистически значимо намаляване и повишаване на показателите за артериално налягане съответно".

При хората, които използвали стандартен маншет, когато са се нуждаели от по-малък размер, показанията са били средно с около 2% по-ниски, отколкото би трябвало да бъдат. В същото време за тези, които са използвали маншет със стандартен размер вместо по-голям, показанията са били завишени средно с 4%.  Участниците, които се нуждаели от много голям маншет, средно са имали още по-голяма процентна грешка: около 14% повече.

"Поради ограниченото време и липсата на маншети с различни размери, стандартният, универсален маншет обикновено се използва за всички хора", поясни водещият автор на изследването Джуничи Ишигами. "Но нашето изследване показа, че това може да има негативни последици, ето защо е важно да се индивидуализира този процес".

Маншетът на апарата за измерване на кръвното налягане трябва да покрива 100% обиколката на ръката и да е достатъчно висок, за да покрие 40 до 80% от разстоянието от лакътя до рамото, заключават авторите на изследването.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: