В Сърбия удължиха ограничението на цената на хляба и забраната за износ на газ

В Сърбия удължиха ограничението на цената на хляба и забраната за износ на газ Снимка: https://pixabay.com/

Сръбското правителство удължи ограничението на цените на хляба и петролните продукти, както и забраната за износ на дизел и природен газ

От началото на август цената на хляба е ограничена до 53,5 динара ( 90 ст.). Тази мярка важи за хляб от пшенично брашно 500.

„Правителството на Сърбия прие наредба за задължителното производство и търговия на хляб от брашно 500 с поправки, с които се удължава ценовия лимит за този продукт с още 90 дни, за да се предотвратят сериозни прекъсвания (в доставките) и поддържане на стандарта на живот на населението“ - заявиха от пресслужбата на правителството.

Сръбските власти също така удължиха решението за ограничаване на цената на петролните продукти до 31 декември. До същата дата е удължено намаляването на акцизите върху вноса на бензин, дизел и газьол. Освен това беше обявено удължаване на забраната за износ на природен газ до края на 2022 г.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че от 1 август в страната е в сила извънредно положение, въпреки че не е обявено официално. През същия месец Сърбия наложи таван на цената на хляба. През септември Вучич предупреди за хранителна криза.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: