Тигрови комари разпространяват опасни тропически болести в Европа

Тигрови комари разпространяват опасни тропически болести в Европа Снимка: aa.com.tr

Инвазивният вид е установен в 13 страни в ЕС, като експертите свързват присъствието им с климатичните промени и повишения брой случаи на треска денга в Европа

Европейският център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) издаде карта на засегнатите територии, включваща Австрия, България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Малта, Португалия, Румъния, Словения, Испания, както и отделни райони от Белгия, Кипър, Чехия, Холандия, Словакия, Турция и източното черноморско крайбрежие. 

Според специалистите, опасните насекоми са привлечени от подходящите климатични условия, настъпили в резултат на изменението на климата. ECDC предупреждава, че международните пътувания и търговията допълнително ще увеличат риска от повече епидемии в Европа. 

Смята се, че най-инвазивната разновидност  - азиатският тигровия комар (Аedes albopictus) идва в Европа от „базовия си лагер” в Южна Корея. Тигровите комари разпространяват болести като треска денга, треска чикунгуня, вирус Зика, малария, жълта треска, западнонилска треска и др., които доскоро обикновено се наблюдаваха само в части от Африка, Азия и Америка. 

Симптомите на пренасяните заболявания обикновено са подобни на грип, но могат да се развият до много тежко и дори фатално. Миналата година 8 случая на тежки множествени инфекции са регистрирани във Франция, плюс 4 в Италия и 2 в Испания. Повечето от засегнатите са пътували в чужбина, но има и такива, които са се заразили в страните си. Като цяло, през 2023 г. в Европа са регистрирани 130 засегнати, при 71 през 2022 г. 

Aedes albopictus - current known distribution: May 2024
Актуална карта на разпространението на тигрови комари, източниик - ECDC 

Според Световната здравна организация (СЗО), треската денга е ендемична в над 100 страни по света. Миналата година са докладвани повече от 6 милиона случая, включително около 7000 с фатален изход, основно в Бангладеш, Малайзия, Тайланд и Виетнам.

Очевидно променящият се климат създава подходяща среда за комарите и в Европа, при това, „много рано през годината“, казват от ECDC, посочвайки първият случай на западнонилска треска, установен в началото на март2024 г. в Южна Испания. Експертите се опасяват и от възможно нарастване на случаите на малария, считана за изкоренена на континента. Известна като най-смъртоносната болест на планетата, маларията се пренася от заразени женски комари от вида анофелес, които също са открити в Европа

За момента акцентът в превенцията пада на „личните предпазни мерки“,съветват от ECDCда се подсушава застояла вода в градините или по балконите, да се използват репеленти и мрежи на прозорците и вратите. Като особено важна мярка експертите посочват повишаването на осведомеността „в най-рисковите райони в Европа“, за да се улеснинавременно наблюдение и ранно установяване и лечение на инфекциите. 

Обществените мерки засега се ограничават до пръскане с подходящи инсектициди в подозрителните области. Мярката обаче неминуемо ще засегне и без друго намаляващите насекоми в Европа, в т.ч. и полезни видове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: