Може ли следващата пандемия да тръгне от зони с нестабилен климат?

Може ли следващата пандемия да тръгне от зони с нестабилен климат? Снимка: cfr.org

С повишаването на температурите всичко се променя - животни, птици и насокеми мигрират в нови региони, а патогените прескачат между повече гостоприемници

В Аляска, където в последните 60 години зимите са станали по-топли с близо 4°C, цялата екосистема търпи промяна, пише ВВС. Морският лед се топи по-рано, фитопланктонът - храна на рибите и морските птици - намалява, езерата се свиват, горещите вълни стават по-чести и по-интензивни и бозайниците трябва да търсят нови източници на храна. Кашалоти, мечки гризли, белоопашати елени, койоти и други животни разширяват местообитанията си на север.

Нови смъртоносни болести поразяват северните елени в Скандинавия и Русия, мускусните говеда в Арктическа Канада, полярните мечки и тюлените край бреговете на Аляска. Нова гъбичка яде царевицата в Малави, нова бактерия свива плодовете на лимоните във Флорида, друга унищожава маслиновите и овощните дървета в Средиземноморието и Калифорния. Нови бръмбари опустошават горите в Сибир, бозайниците в Аляска се борят с нови кърлежи, а в жилищата на хората в Северна Норвегия лазят нови буболечки.

Напредъкът на цивилизацията винаги върви с риск от нови заболявания, но в света никога не са живели толкова много хора, на места с толкова висока гъстота на населението, в една глобална супер-свързаност. „Рядко имаме представа къде ще се появи следващият патоген, но те ни откриват по-бързо, отколкото ние тях”, казват учени от Музея по биология при университета в Небраска, предвещавайки спираловидно растящ риск от болести.

Изменението на климата само по себе си не ги предизвиква, а е по-скоро „мултипликатор”, създаващ условия за го-голямо и по-бързо разпространение на патогени, съответно – на нововъзникващи болести, които допълнително влошават бедността, глада, конфликтите и миграцията.

В момента около 10 000 вида вируси, потенциално заразни за хората, циркулират неразпознати сред дивите бозайници, казват от Института „Верена” към университета в Джорджтаун. Прогнозите са, че най-малко 3 139 вида ще си разменят вируси, като този екологичен преход може би вече е в ход.

Затоплящият се климат размразява вируси и бактерии, съхранили се във вечнозамръзналата почва от хилядолетия. През последните пет години Европейската космическа агенция откри в Аляска стотици древни микроорганизми, устойчиви на антибиотици. В тибетските ледници китайски учени са изолирали 33 неизвестни древни вируса на възраст най-малко 11 000 години – и това едва ли ще са последните такива находки. Така че, борбата с климатичните промени е борба за живот – буквално, на много нива и в много аспекти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: