Най-здравословните масла за готвене

Най-здравословните масла за готвене

Повечето имат някои предимства, но тези две може да са най-добри

Масло – използваме го при пържене, печене, дресинг за салати и дори наричаме цели торти на него. Въпреки че маслата не са основна група храни, те все пак са важен източник на ненаситени мазнини и витамин Е, които подобряват нивата на липопротеините с висока плътност или „добрия“ холестерол.

Но някои масла съдържат трансмазнини, които често се използват във фритюрници в ресторанти.

И така, как да разберете кое масло е най-здравословният избор? Ето какво има да каже регистриран диетолог.

Маслата в хранителните магазини могат да покрият цяла пътека, така че как да разберете коя бутилка да изберете за най-здравословни резултати? Отговорът не е толкова ясен, казва регистрираният диетолог Аби Шарп.

Разнообразието е подправката на живота“, казва тя, посочвайки, че различните видове масла съдържат различно съдържание на мазнини. „Всички тези различни мастни киселини имат уникални ползи и роли в тялото, така че най-здравословната диета е тази, която включва разнообразие от различни мазнини.“

Едно от любимите масла на Шарп е маслото от ленено семе, защото е богато на омега-3 мастни киселини, но има ниска точка на пушене, което затруднява готвенето с него. За готвене Шарп има два фаворита – масло от авокадо и зехтин.

И двете имат наистина страхотни, благоприятни профили на мононенаситени мазнини и полиненаситени мазнини, така че е вероятно да намалят LDL, който е лош холестерол, и да повишат нашия HDL (добрия холестерол)“, казва Шарп. „Освен това маслото от авокадо съдържа 50% от дневния ви витамин D за деня и много други антиоксиданти.“

Шарп препоръчва да използвате по-нерафинирано масло, тъй като процесът на рафиниране изчерпва някои от важните хранителни вещества. Но казва, че тези масла са по-скъпи и имат по-кратък срок на годност. Маслото в умерени количества, дори и да е рафинирано, не е лошо за вас.

Ето кратка разбивка на четирите основни вида мазнини, присъстващи в различните видове масла и храни:

  • Трансмазнини: Обикновено се срещат под формата на частично хидрогенирано масло, за което е известно, че увеличават риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип две
  • Наситени мазнини: Най-често се срещат в месото, маслото и кокосовото масло и често са рекламирани като „лоши“, но последните проучвания оспорват връзката между наситените мазнини и сърдечно-съдовите заболявания
  • Мононенаситени мазнини: По-здравословен вариант за сърцето в сравнение с транс и наситените мазнини, който повишава нивата на HDL
  • Полиненаситени мазнини: Съдържат полезни омега-3 мастни киселини (често срещани в риба, орехи и конопени сърцевини) и омега-6 мастни киселини.

Бързият и мръсен извод и, че трябва да сме по-малко загрижени за общия прием на наситени мазнини в сравнение с съотношението на наситени към ненаситени мазнини“, казва Шарп.

Вредно ли е за вас готвенето с олио?

Интернет е пълен с публикации, насърчаващи диети без масло или опасностите от консумацията на масло изобщо. Тези нагласи са вредни, казва Шарп.

Нейният онлайн профил е посветен на премахването на културата на диетитечрез наука. Дезинформацията и насаждането на страх около храната е причината тя да реши да пренесе своя опит в полезното хранене онлайн.

Има толкова много млади хора в TikTok, които консумират тази информация и получават по-голямата част от знанията си за здравето от TikTok“, казва Шарп.

Не трябва да се страхувате да включите масло в диетата си, казва тя, защото начинът, по който консумираме масло, е проектиран да бъде умерен – добавяте супена лъжица или две в тиган, не изпивате цяла чаша от него.

Истината е, че не препоръчвам на хората да се стремят да получат по-голямата част от хранителните си вещества от олио за готвене“, казва Шарп. „Мисля, че можем да използваме масла в умерени количества като начин да подобрим процеса на готвене и да подобрим вкуса, както и да вкараме някои полезни за сърцето мазнини.“

Енергията, която тя иска нейните последователи да влагат в диетата си, е пълноценна храна, а не нещо като масло. Това са решенията, които ще ви осигурят пълна, удовлетворяваща и богата на хранителни вещества чиния, като например добавяне на цяло авокадо към вашата диета, вместо да се опитвате да получите тези хранителни вещества от няколко супени лъжици масло от авокадо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: