В Австралия откриха нов гигантски вид паяк с дължина над 20 сантиметра

В Австралия откриха нов гигантски вид паяк с дължина над 20 сантиметра Снимка: rg.ru

Австралийски изследователи откриха гигантски вид кафяв паяк, който живее единствено в Централен Куинсланд

Паякообразният е наречен Euoplos dignitas: името му идва от латинското "dignitas", което означава "достойнство" или "величие" и отразява впечатляващия размер и характер на паяка, се казва в изявление на учени от музея в Куинсланд.

Според експерти този вид е загубил голяма част от своята среда на ообитаване поради разчистване на земите, което най-вероятно го прави застрашен вид, съобщава NBC News. 

Въпреки че австралийският екип не съобщава колко голям е индивидът по размер, съдейки по снимките в социалните мрежи, дължината му може да бъде повече от 20 сантиметра.

По данни на National Geographic тези паяци обикновено са с дължина до пет сантиметра и гнездят под земята, Това са космати тропически паяци, ухапванията им могат да причинят болка и отоци при хората. 

Според  Britannica тези паяци изграждат дупки в земята и паяжини с копринени бримки, в които попадат насекомите. Майкъл Рикс, главен уредник по арахнология на музеите в Куинсланд заяви, че експертите са били развълнувани от възможността да документират научно този нов вид.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: