Обединеното кралство строи първата рафинерия за литий в Европа

Обединеното кралство строи първата рафинерия за литий в Европа Снимка: electrive.com

Ценният материал ще се произвежда по нова зелена технология

Според Euronews, само за няколко години плановете на света за преход към възобновяема енергия са се удвоили. Очаква се до 2030 г. 60% от продаваните коли да използват литиево-йонни батерии, така че литият става все по-търсена суровина. Батерията за най-продаваните електромобили Tesla Model S, например, в момента използва около 12 кг литий.

Китай е лидер в производството на литий, осигурявайки 89% от метала. Обединеното кралство иска да навлезе в този пазар и британското правителство вече даде зелена светлина на компанията Green Lithium за изграждането на литиева рафинерия в Тийсайд, Англия. 

Заводът ще започне работа през 2027 г. с очакван годишен капацитет от 50 000 тона литиеви химикали – достатъчно количество за един милион батерии за EV автомобили. Според Green Lithium, рафинерията в Тийсайд ще внася от Западна Австралия сподумен, твърд скален минерал и ще го преработва, за да извлече лития и да го рафинира до химикала, необходим за батериите.

Всеизвестно е обаче, че добивът на литий замърсява въздуха и почвата. За да предотврати това, Green Lithium ще прилага нискоенергийни процеси, възобновяема електроенергия, водород и технология за улавяне на въглеродния диоксид. По предварителни изчисления,  методът може да постигне 80% по-нисък въглероден отпечатък от традиционните литиеви рафинерии.

От компанията казват, че този тип производство ще компенсира разходите за вноса на изходната суровина. Новото предприятие ще даде тласък на производството на електромобили в Европа и Великобритания, където ще развива пазара си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: